El Rec retorna com a gran aparador de la moda connectada a Igualada

De dimecres a dissabte de la propera setmana, un centenar de marques porten els seus productes a les velles adoberies

El barri del Rec un dels dies en què es fa el mercat de botítgues efímeres

El barri del Rec un dels dies en què es fa el mercat de botítgues efímeres

Enric Badia

Enric Badia

L'edició número 25 de la gran festa de la venda de roba, sabates i complements a Igualada, ja truca a la porta. A partir de dimecres de la setmana vinent, una seixantena d'espais de l'històric barri de les adoberies (el Rec), acolliran un centenar de les millors marques de la moda del nostre país, i una vintena tenen les arrels a Igualada. Situat en un barri de curtidors, per primera vegada la proposta comercial de venda efímera (quatre dies) tindrà una pop-up store que reuneix marques i artesans de la pell. Entre la presència del sector de la moda i vestir 24 marques anoienques o gestionades per empreses de la comarca, com Munich, Simorra, Punto Blanco, Buff, Sita Murt, Boxley, Aldo Martins.

L’edició de tardor del Rec.0, que tindrà lloc del 8 a l’11 de novembre, engega motors amb l’eslògan “Viu al Rec”, que vol ser una crida a seguir apostant pel futur del barri del Rec, que no ha deixat de ser el motiu de la festa del comprar i el vendre en què s'ha convertit el Rec.0. Aquesta idea de mostrar possibilitats de les velles adoberies en desús, volia ser una proposta per animar el debat sobre el futur del barri adober i, sobretot, trobar una planificació urbanística adequada per donar-li llargs anys de vida preservant interessants espais arquitectònics. Però mentre Igualada no acaba de repensar el barri, el REC.O es presenta cada semestre com un atractiu comercial referència de país.

El teixit industrial i comercial d'Igualada està molt vinculat al festival. A més de l’oferta de productes fets amb pell d’Igualada que es pot trobar al llarg de circuit, en aquesta edició del festival es presenta una nova pop-up store dedicada exclusivament als artesans i dissenyadors de la pell. Es trobarà ubicada a l'edifici Adoberia Bella, una antiga adoberia del 1913 rehabilitada i que actualment acull la seu del Leather Cluster Barcelona. Durant els quatre dies del Rec.0, aquest espai es convertirà en la pop-up store La Pell del Rec, on s’hi trobaran marques i artesans de la pell com Leather Hug Belts, NQuart, Puntotres, Evegé o Nubuckcuir. Aquesta pop-up store s’ha creat conjuntament amb el Leather Cluster Barcelona.

Enguany hi haurà 24 les marques igualadines o de la comarca presents al Rec.0. Més enllà de les grans marques consolidades com són Buff, Munich, Sita Murt o Punto Blanco, Boxley, Duuo, Aldo Martins, Ams, les infantils Piñactus, Micu Micu i Elise et Sardine, també es tornarà a comptar amb la presència dels dissenyadors igualadins David Valls, Jordi Rafart i Núria Morera, a més de l’empresa igualadina Kilo Tela, que vendrà retalls de roba. D'altra banda, algunes d’empreses de l’Anoia són els representants i gestors d'algunes marques com Pepe Jeans, Don Algodón, Only, Only&Sons, Jack & Jones, Canada House o Simorra. Com a novetat, Bub's, que és la quarta generació de l'empresa familiar Curtits i Tallers Sala, i fan collars per gossos; s'estrenen al Rec també les marques de ciclisme Gobik, Specialized i Troy Lee de la mà de l’empresa igualadina 73 Factory; i les marques BIB i Leone 1947.

Com ja s'ha fet en les últimes edicions, el Museu de la Pell acull l’espai de Marques de Moda Sostenible, amb més de 30 marques, entre elles les anoienques Solka, Maral joies, Omnea i Filadecel, de Disseny Marked, que combinarà l’espai també amb els guanyadors del concurs Rec.0/080 Barcelona Fashion.

Enguany, el gran circuit urbà comptarà amb 60 fàbriques de curtits convertides en pop-up stores de més d’un centenar de marques i dissenyadors de moda, des de grans marques reconegudes, dissenyadors emergents, marques independents i de Km0. A més a més, els comerços igualadins tornaran a gaudir de l’espai Made Igd/Slow Shopping dins del circuit del Rec.0 i que estarà ubicat al Pavelló de l’Escola Mare del Diví Pastor.

Durant els dies del festival també es faran visites per descobrir el patrimoni del barri del Rec. Es podran veure alguns espais que han estat tancats des de fa anys i que s'obren aquests quatre dies en visites guiades. En les propostes de visites, s'hi descobreix el passat i s'h veu, també el funcionament actual d’una adoberia. Les visites també permetran conèixer velles fàbriques reconvertides en espais culturals i magnífics estudis de dissenyadors, perquè aquesta reconversió és un dels objectius que donen sentit a la proposta comercial.

El “Rec portes obertes” tindrà lloc el dijous 9 novembre a les 11h, i es podran visitar fàbriques transformades que acullen noves activitats al barri del Rec. Concretament es podran visitar L’Adoberia, una antiga tintorera reconvertida en l’estudi de disseny de Jordi Ribaudí, l’estudi de la dissenyadora Mar Ribaudí i la seu de Recstores; La Bastida, també una antiga tintorera que l’any 2011 un grup d’igualadins va recuperar per reconvertir-la en un espai cultural, i la visita acabarà a La Creueta, l’antiga adoberia Valls Carol del 1902, reconvertida en un espai de coworking. El punt de trobada de la visita serà al punt d’informació del Rec.0. És una activitat gratuïta i cal fer la reserva per correu a info@recstores.com.

També hi haurà visites guiades gratuïtes, cada dia a les 11 h, es podrà visitar a l’antiga adoberia del segle XVIII, Cal Granotes, i conèixer el procés antic de l’adob de la pell. De dimecres a divendres, a les 12 h, es podrà visitar l’empresa Curtits Badia, una adoberia en actiu al barri de Rec on es podrà veure el procés actual de l’adob de la pell. Dissabte a les 11 h tindrà lloc la visita guiada “Història d’Igualada, el Rec i les adoberies (987 – 1920)” on es podrà veure l’evolució històrica de la indústria adobera des de dins les muralles a l’actual barri del Rec. Totes les visites són gratuïtes i amb aforament limitat. Cal inscripció prèvia al telèfon del Museu de la Pell: 93 804 6257. Els punts de trobada i tots els detalls de les visites es poden consultar al web www.rec0.com/activitats.

Programació cultural

El Rec.0 aplega més d’una vintena d’activitats culturals gratuïtes i obertes a tots els públics, des de concerts, visites guiades, sessions de Dj, tallers per a nens, presentacions de llibres i dansa. Aquesta edició, la representació anoienca de la cultura ve amb Marta Vidal, una jove cantautora igualadina; el músic de Vilanova del Camí Albert Nieto; els cantautors Aimar Redolad, Odoardo Torres, Iggy i Quico 13 que actuaran a la placeta Granotes; i el grup Lluna Plena, sorgit al barri del Rec i amb forta vinculació amb el barri.

A més, al pati Vila i a l'escenari Estrella Damm comptarà amb concerts d’artistes com el trio femení Àvalon amb Laura Carreras, Carla Motis i Marta Costa; l’artista Marta Knight, amb temes propis del seu últim EP “Peterloo Heroes”; el grup de jazz Sweet Nipples Quartet, entre d’altres propostes.

Moda sostenible

L'Imperdible, l’espai de Moda Sostenible, a la primera planta del Museu de la Pell, comptarà amb una zona per a xerrades, taules rodones i tallers, tot adreçat a conscienciar i fomentar la reducció o recuperació del residu tèxtil. Durant els dies del Rec.0 s’hi realitzarà la xerrada “Moda i pressió estètica”, a càrrec de Marta Pontnou, estilista, assessora d’imatge, escriptora i gran coneixedora de marques, dissenyadors i productors locals, que parlarà sobre la pressió estètica que hi ha en la moda i que s’imposa a la societat actual. Serà el dimecres 8 de novembre, a les 19h. Divendres 10, a les 19h tindrà lloc la taula rodona “Reduir, reciclar i recuperar el residu tèxtil”, organitzada amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya.

També divendres 9, seguint amb les propostes de conscienciació de la reducció del residu tèxtil, tindran lloc dos tallers gratuïts de mending i upcycling, “Upcycling, dona una segona vida a la teva roba” per aprendre, a través de la tècnica i la creativitat, com reconvertir peces que tenen un desgast en peces recuperades o bé a partir de peces de segona mà reconvertir-les en nous productes. Un taller tindrà lloc a les 12h i l’altre a les 16h a la 1a planta del Museu de la Pell.

En aquest mateix espai també s’hi podrà veure una exposició de dissenys de moda sostenible creats per estudiants de vuit escoles de disseny de moda de Catalunya, en la qual hi participaran IED, BAU, ESDI, La Gaspar, Escola Garrotxa, EADI, ESDAPC Campus Llotja, LCI Barcelona i CTS centre de formació creatiu i tècnic de Sabadell.

El Rec.0 de tardor compta amb quaranta punts de restauració repartits per tot el circuit amb food trucks i pop-up restaurants. L’oferta gastronòmica és molt diversa i de qualitat, amb opcions per a persones celíaques i veganes. S’incorporen novetats com el food truck de xurros artesanals La Xurrera, la cuina brasilera 100% sense gluten de Manioca o el pop-up restaurant de cuina japonesa del xef Yon Wang.

L’Slow food segueix present al Rec.0 de la mà de l’associació Slow Food Comunity que agrupa els cuiners km0 de Catalunya. Les propostes gastronòmiques que segueixen aquesta filosofia es podran trobar al circuit del Rec.0 amb propostes com La Calma Bellver amb productes locals i de temporada, els ous estrellats de gallines felices de Sabor a Pirineo, el restaurant km0 dels Pirineus, el Celler dels Joglars i també el Tarambana de Cardedeu amb l’icònic bus anglès de color vermell, entre d’altres.

A més de l’oferta culinària, el Rec.0 també comptarà amb la barra de mixers de Fever-Tree, on es podran degustar diferents combinats de la marca, i s’oferiran dos tallers gratuïts de gintònics; i l’espai Pla de Morei, un petit i prestigiós celler de vi ecològic de Capellades (Anoia), que oferiran dues cates de vins gratuïtes. Rec.0 torna a comptar amb el suport d’Aigua Sant Aniol, que editarà una etiqueta especial en motiu del Rec.0. I el patrocinador oficial del Rec.0, Estrella Damm, comptarà amb un pati propi amb escenari de concerts i una barra de begudes on per cada compra superior a 40 euros al Rec.0, es regalarà una cervesa Estrella Damm.