Benet XVI, que va aterrar ahir a l'aeroport de Tel Aviv per iniciar la primera visita com a papa a Israel i al territori palestí de Cisjordània, va condemnar l'antisemitisme, que va qualificar com a "inacceptable", i va reclamar una "solució justa" per al conflicte palestí a partir de la negociació.

El president i el primer ministre israelians, Shimon Peres i Benjamin Netanyahu, respectivament, van rebre el pontífex a peu d'avió, amb una guàrdia d'honor militar i una nombrosa representació de les autoritats de l'Estat jueu, entre les quals el nunci apostòlic, Antonio Franco, màxima autoritat vaticana a Israel.

En el discurs de benvinguda, Peres va assenyalar que la visita del bisbe de Roma a Israel és "una missió espiritual de l'odre més alt: una missió de pau", per "plantar llavors de tolerància i eradicar les males herbes del fanatisme".

El Papa va insistir en aquesta línia: "arribo a aquest lloc per resar de manera especial per la pau a Terra Santa i a tot el món", va dir Benet XVI. Va advocar per "una solució justa i duradora per posar fi al conflicte que enfronta israelians i palestins", i va insistir que "les esperances d'un futur segur per a homes, dones i nens depèn de l'èxit de les negociacions de pau".

"En unió amb tots els homes de bona voluntat suplico a tots els qui tenen responsabilitat que explorin tots els camins per a la recerca d'una solució justa perquè els dos pobles puguin viure en pau a la seva pàtria amb fronteres segures i internacionalment reconegudes", va demanar.

El papa Ratzinger, que a la tarda va visitar el Museu de l'Holocaust, va dedicar unes paraules al poble jueu, "que ha estat víctima de les terribles conseqüències d'ideologies que han negat la dignitat de l'ésser humà", i va indicar el seu desig d'"honorar la memòria de sis milions de jueus víctimes de l'Holocaust" i de "resar perquè la humanitat no sigui mai més testimoni d'un crim d'aquesta enormitat".

Benet XVI va dir que "desgraciadament l'antisemitisme continua aixecant el seu repugnant cap en alguns llocs del món", fet que va qualificar d'"inacceptable".

El Papa també va fer una crida a la llibertat religiosa a Terra Santa i es va mostrar esperançat que els fidels de les tres religions monoteistes es puguin moure lliurement per Jerusalem.