El ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç va imposar ahir a la central nuclear d'Ascó I sancions per un valor total de 15,4 milions d'euros, per la comissió de quatre infraccions greus amb relació a l'alliberament de partícules radioactives, fet notificat l'abril del 2008.

El total de la multa, que també es deu a dues infraccions més lleus, és la sanció més alta imposada fins ara a una central nuclear espanyola (el segon import més alt d'1,6 milions d'euros el va abonar el titular de Vandellòs II el 2006).

Greenpeace va qualificar ahir de "ridícula" la sanció imposada. En declaracions a Efe, el responsable de la campanya d'energia nuclear de l'organització ecologista, Carlos Bravo, va criticar que l'expedient sancionador va ser un "paripé", ja que els nivells de radioactivitat plasmats en l'expedient són "molt inferiors" als que realment es van arribar.

Així, Bravo va explicar que la radioactivitat, en els mesos següents a la fuita que es va produir a la central, era "mil vegades superior" a la que finalment va registrar el Consell de Seguretat Nuclear, que "només va inspeccionar la zona unes poques setmanes".