El cap del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, afronta la seva setmana més rellevant en política exterior des que va arribar al Palau de la Moncloa, ja que per primera vegada es trobarà a la Casa Blanca amb el president nord-americà, Barack Obama, i realitzarà una gira pel Pròxim Orient.

Després del distanciament dels últims anys entre l'Executiu i l'administració de George W. Bush, el Govern està convençut que Obama "encarna el canvi" i confia en assentar les bases d'una nova relació estratègica entre Espanya i els Estats Units.

Zapatero, que va mantenir una primera trobada amb Obama el passat mes d'abril a Praga, volarà el dilluns a Washington i dormirà a la Blair House, la residència que ofereix el president nord-americà als mandataris estrangers que visiten el país.

Dimarts entrarà al despatx oval i serà en aquest marc on informarà Obama dels presos de la base de Guantánamo que Espanya està disposada a acollir-no més de tres-, un gest simbòlic de suport a la nova política antiterrorista dels EUA, han destacat fonts de l'Executiu.

Al marge d'aquesta qüestió, la reunió compta amb una ambiciosa agenda: des de l'Afganistan, Orient Mitjà i Amèrica Llatina, a la crisi econòmica internacional, la lluita contra el canvi climàtic o el desarmament nuclear.

Després de l'entrevista bilateral, està previst un dinar entre delegacions d'ambdós països i, sense perdre temps, Zapatero i el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, emprendran un vol destí a Síria.

Damasc serà la primera escala de la seva gira per Orient Mitjà, amb la qual l'Executiu vol prendre el pols a l'estat de les relacions entre els països àrabs i a les expectatives del procés de pau entre israelians i palestins.

Zapatero mantindrà una trobada amb el president, Bachar al-Assad, i aprofitarà la seva visita al país per pronunciar a la Universitat de Damasc una conferència que ha titulat "Espanya, Síria i el món àrab: noves idees i noves aliances".

La següent etapa serà Israel, on se sumarà a la delegació la ministra de Ciència i Tecnologia, Cristina Garmendia, amb l'objectiu de signar un acord de cooperació científica amb un país pioner en les noves tecnologies.

Israel aspira a institucionalitzar les relacions bilaterals i en Moncloa hi ha interès en establir contactes periòdics al màxim nivell, però es descarta celebrar cimeres com les que Espanya manté amb els seus principals socis exteriors.

Zapatero s'entrevistarà a Jerusalem amb el president israelià, Simon Peres, i amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu i, en aquest mateix dia, es desplaçarà a la ciutat cisjordana de Ramallah per reunir-se amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas.

A la primera visita d'un president del Govern espanyol als territoris palestins des 1999, Zapatero ratificarà el seu suport als projectes de cooperació finançats per Espanya a la regió i donarà suport al procés de reconciliació palestí.

Com va fer el passat 24 de setembre davant l'Assemblea General de l'ONU, el cap de l'Executiu subratllarà la necessitat d'avançar en les negociacions de pau entre palestins i israelians amb l'objectiu final d'aconseguir dos Estats segurs, el d'Israel i el de Palestina , que la comunitat internacional, va dir, haurà de reconèixer en "un temps raonable".

En aquesta ocasió, el seu periple conclourà el divendres al Líban, amb una visita a les tropes espanyoles desplegades en el marc de la FINUL, la missió de pau de Nacions Unides.

Jordània i Egipte, segons han apuntat fonts de l'Executiu, queden per a una pròxima gira.