Després de diversos dies d'especulacions, el candidat opositor Abdullah Abdullah, que havia d'enfrontar-se a Hamid Karzai en la segona volta de les eleccions presidencials afganeses, va anunciar ahir la seva retirada del procés electoral. "Les accions equivocades del govern i de la Comissió Electoral afganesa (IEC) em porten a no participar en les eleccions del 7 de novembre", va afirmar Abdullah en una intervenció davant dels seus partidaris celebrada a la seu de la Loya Jirga.

L'equip d'Abdullah havia amenaçat ja el dissabte amb retirar-se de les eleccions i havia demanat als seus seguidors que no acudissin a les urnes, però la decisió oficial va quedar pendent de la compareixença del propi candidat, fixada per ahir. I Abdullah es va ratificar al que s'esperava: no anirà a les urnes perquè no té clara, va dir, la neteja del procés, encara que no va arribar a demanar el boicot de la votació i va insistir que els ciutadans no han de recórrer a la violència ni prendre els carrers.

Abdullah havia supeditat la seva participació en els comicis al compliment, per part del govern de Karzai, de diverses condicions prèvies per garantir una segona volta lliure de frau i havia fixat el dissabte com a data límit per a les seves demandes. Demanava la destitució immediata del cap de l'IEC, Azizulà Ludín, la suspensió de diversos ministres i l'acreditació com a interventors de 20.000 membres del seu equip, però les autoritats només van donar llum verda a la tercera de les condicions.

La segona volta dels comicis afganesos va ser anunciada fa menys de dues setmanes.