La comissió electoral de l'Afganistan (IEC) va desconvocar ahir la segona ronda de les eleccions presidencials i va declarar el president Hamid Karzai vencedor dels comicis.

La comissió va adoptar aquesta decisió després de la retirada del rival de Karzai en la segona ronda del dia 7, l'opositor Abdullah Abdullah.

Durant una roda de premsa oferta a Kabul, el cap de l'organisme, Azizula Ludin, va declarar Karzai guanyador en constatar que va obtenir el màxim nombre de vots en la primera ronda electoral -celebrada el 20 d'agost- i que ja era l'"únic candidat" per a la segona volta.

La comissió electoral afganesa s'havia reunit ahir per analitzar la situació després que Abdullah es retirés de la lluita per la presidència adduint que l'organització de les eleccions no oferia prou garanties per evitar un frau.

Tant la comissió com l'equip de Karzai havien precisat que la llei permet celebrar les eleccions tot i la retirada d'un dels dos candidats, mentre que la missió de l'ONU al país (UNAMA) havia demanat portar el procés a una conclusió "legal" i "oportuna".

L'anunci coincideix amb una inesperada visita al país del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que es va reunir amb tots dos candidats.

Karzai va obtenir en la primera ronda electoral el 49,67% dels vots, després que els resultats preliminars fossin revisats i centenars de milers de vots quedessin anul·lats per frau.

"Un cop d'estat"

L'equip del candidat opositor Abdullah Abdullah va negar ahir, dilluns, la legitimitat a la declaració d'Hamid Karzai com a "president electe" de l'Afganistan feta per la comissió electoral (IEC).

"Guanyar sense eleccions és un cop d'Estat", va assegurar un conseller d'Abdullah, Mehidi, poc després que la IEC desconvoqués la segona volta electoral, de la qual el candidat opositor s'havia retirat abans-d'ahir.

L'oficina de Karzai, que al principi havia assegurat ahir al matí que el president oferiria una roda de premsa, va rectificar hores més tard a través d'un comunicat i va anunciar la seva compareixença davant els mitjans per avui, dimarts.

Els governs del Regne Unit, França, Alemanya, el secretari general de les Nacions Unides i el president del convuls Pakistan, ja van felicitar, ahir, el president per la seva reelecció.