El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que l'administració catalana pagarà a les farmàcies "en les properes 48 hores" el deute pendent del 5 d'octubre, que correspon a les factures pels medicaments dispensats al juliol. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Homs ha assegurat que es podrà fer aquest pagament però ha alertat que "això no vol dir que el problema estigui solucionat de per vida". Homs ha reconegut que el Govern viu "amb l'ai al cor" per complir cada venciment dels concerts, a excepció de les nòmines i les operacions financeres que ha assegurat que "estan garantides". Les farmàcies han convocat vaga per al proper dijous per aquests impagaments.

El passat 5 d'octubre el Govern no va abonar dins del termini fixat els concerts a les escoles concertades, entitats socials i residències, centres sanitaris concertats i farmàcies. En els tres primers casos els diners es van abonar poc després, quan el 9 d'octubre va rebre els 568 MEUR del Fons de Liquiditat destinats a cobrir despeses corrents. Malgrat això, les farmàcies no van rebre la seva part, 99 milions d'euros corresponents a les factures del juliol i que s'havien de pagar el 5 d'octubre.

Davant d'aquest impagament, i del dels medicaments del juliol, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha convocat vaga pel proper dijous 25 d'octubre. El conseller de Salut, Boi Ruiz, s'havia compromès per treballar per tal de poder fer el pagament aquest dimarts.

Homs ha anunciat després del Consell Executiu que "es podrà atendre en les properes 48 hores" el "que toca del mes d'octubre que són deutes passats, de la facturació de mesos anteriors" a través dels diners que el govern espanyol aporta a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Malgrat això, ha alertat que "la situació continua sent complexa i en els propers dies ho continuarà sent" i ha volgut deixar clar que l'abonament d'aquests diners "no vol dir que el problema estigui solucionat de per vida".

El portaveu del Govern ha aprofitat per agrair els "esforços" a tots els sectors que es veuen afectats per aquests impagaments i la crisi econòmica i ha afegit que comprenen les seves "inquietuds".

El dia en que es va convocar la vaga, el president del Consell de Col·legis, Jordi de Dalmases, va explicar que el Govern deu al col·lectiu més de 180 milions d'euros corresponents als medicaments venuts als mesos de juliol i agost.

Avançament de 99 milions d'euros del FLA

A través d'un comunicat, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha confirmat que té previst avançar "de forma immediata" 99 milions d'euros a la Generalitat perquè pugui fer front als pagaments pendents a les farmàcies. Aquesta quantitat coincideix amb el deute que el Govern té amb les farmàcies corresponents a les factures del mes de juliol i que s'havien de pagar el 5 d'octubre.

El govern espanyol afegeix en el mateix comunicat que "pretén evitar els greus perjudicis per als catalans que suposaria la vaga anunciada pel sector farmacèutic pel dijous 25".

¡