El president de la Generalitat, Artur Mas, ha remès a tots els partits polítics amb representació al Parlament el document amb les 23 propostes que va plantejar ahir a la Moncloa al president del Govern, Mariano Rajoy, segons han informat fonts de Presidència.

Són assumptes prioritaris per al president de la Generalitat que van a part de la consulta sobiranista, un assumpte que Mas també va plantejar al cap del Govern sense que tots dos aconseguissin un acord.

En l'àmbit econòmic, el Govern reclama un escenari de consolidació pressupostària per al 2015, una compensació per l'establiment de l'impost estatal als dipòsits bancaris i el compliment dels compromisos derivats de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Segons el document, publicat en el web "govern.cat", l'executiu català també li reclama al Govern que afronti les conseqüències de la reforma del sector elèctric per a la indústria a Catalunya i que repari la "invasió competencial" de la Llei de Garantia d'Unitat de Mercat.

En l'àmbit de les infrastructures, Mas reclama a Rajoy una "recuperació" de la inversió de l'Estat a Catalunya i l'impuls a la llançadora ferroviària entre Barcelona i la Terminal 1 de l'aeroport de Barcelona-el Prat, així com l'ampliació de l'àmbit de l'autoritat del Transport Metropolità i l'increment de l'aportació de l'Estat al finançament del transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona.

En la carpeta social, les demandes se centren en el "dèficit estructural" de finançament del sistema públic de salut, el finançament "insuficient" de la Llei de la Dependència, l'"incompliment" de les sentències del Tribunal Constitucional favorables a la gestió territorial del 0,7 % de l'IRPF i la falta de recursos en polítiques actives d'ocupació.

Mas també va plantejar a Rajoy la necessitat d'actuar davant els efectes de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL), la "conflictivitat institucional" i les taxes judicials, a l'hora que va reclamar que es deixés desenvolupar l'Estatut i l'Administració de Justícia a Catalunya.

En l'àmbit lingüístic i cultural, el govern català demanda que es freni l'aplicació de la Lomce, especialment en el relatiu a l'ensenyament en català, denuncia la pèrdua d'un múltiplex de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), demana un IVA deduïble de la CCMA i subratlla l'"incompliment" del Govern dels compromisos amb Catalunya en matèria cultural.

Altres assumptes en els quals demana millores el Govern són les beques universitàries, els centres especials de treball i el "retallada unilateral" als fons per al Programa de Desenvolupament Rural.