El portaveu del Partit Popular al Congrés dels Diputats, Alfonso Alonso, ha expressat el seu convenciment que el pròxim nou de novembre no se celebrarà cap referèndum a Catalunya però ha vaticinat un futur incert a partir d'aquesta data. "Artur Mas sap que el 9-N no hi haurà consulta, a partir d'aquí el destí no és a les seves mans. No sembla que tingui massa idea de que farà després", ha subratllat aquest dimecres en una entrevista radiofònica a Onda Cero. En referència a la llei de consultes que preveu aprovar el Parlament de Catalunya, Alonso ha assegurat que "el govern espanyol la recorrerà i paralitzarà els seus efectes".

El portaveu del PP a la cambra baixa també ha advertit que "l'estat de dret té prou mecanismes per garantir l'aplicació de la llei", però s'ha mostrat convençut que "no caldrà fer res més" perquè Artur Mas la "complirà ". "Espanya és un país amb institucions fortes i que funcionen i per això no tinc cap dubte que hi ha prou mecanismes per garantir el compliment de la legalitat", ha sentenciat.

Alfonso Alonso considera que el president de la Generalitat, Artur Mas, és "una joguina en mans d'ERC", tot afegint que l'estratègia de la formació independentista passa per "aconseguir el poder a Catalunya i per desbaratar el sistema polític català". "Està tenint un notable èxit", ha lamentat Alonso, que ha acabat pronosticant "una inestabilitat i una crisi política a Catalunya que durarà temps".