La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha assegurat que "l'únic pla" de l'executiu català és votar el 9-N, però ha insistit que "cal fer-ho bé" perquè "el món ens mira", ha dit en referència a la necessitat que la votació sigui legal. Per Ortega, una hipotètica prohibició de la consulta no "esmorteirà" la voluntat de votar. "A algú li costarà trobar qualsevol esquerda entre el president Mas i jo mateixa", ha afegit en una entrevista a TV3 la número dos del Govern de la Generalitat, Joana Ortega. La vicepresidenta ha anunciat que al setembre convocarà tots els partits favorables al dret a decidir per explicar-los el dispositiu del 9-N, on també hi estarà convidat el PSC.

Tractant d'allunyar els fantasmes d'una possible divisió interna, Ortega ha refermat que l'executiu "treballa" perquè es pugui votar el 9-N. El missatge arriba després que aquesta setmana plantegés la possibilitat d'ajornar la consulta.

La vicepresidenta ha refusat valorar quines són les accions que el Govern hauria d'emprendre en cas que el Tribunal Constitucional (TC) tombés la consulta, i ha instat a "fer els passos un a un". Per a Ortega, la consulta "s'ha de fer bé" després que el debat independentista s'hagin internacionalitzat. "El món ens mira", ha assegurat. "Anem fent els passos a mida que es van produint, i no com Madrid, que posa la bena abans que la ferida", ha manifestat tot recordant que la llei de consultes "encara" no està "preparada".

En aquest sentit, ha insistit que la llei catalana de consultes donaria cobertura legal "absoluta" a la votació del 9-N, perquè seria una norma "emparada" per un parlament "sobirà". Ha lamentat, però, que, "abans de tenir la llei preparada" i "sense conèixer-la", el PP anunciï que la recorrerà al TC i ja anticipi el resultat del pronunciament de l'alt tribunal.

Cimera al setembre, també amb el PSC

Ortega també ha anunciat que "a principis de setembre" convocarà tots els partits favorables al dret a decidir, "també el PSC", ha dit, per explicar-los el dispositiu del 9-N. L'objectiu de la cimera és "tenir-ho tot preparat" per poder votar el 9-N, ha assegurat, tot indicant que "abans de la Mercè" s'aprovarà el decret de convocatòries.

Diàleg Generalitat-Madrid

La vicepresidenta ha dit que, a més de la consulta, hi ha altres qüestions "irrenunciables" per al Govern de la Generalitat, com ara, ha citat, les infraestructures, la defensa del català o la flexibilització del dèficit. Per això, "hem de tendir ponts, sense renunciar a res" per tractar d'assolir acords amb l'Estat. "No és una cosa a canvi de l'altra", ha sentenciat.

Posició d'UDC

La número dos d'Unió ha evitat avançar la inclinació del seu vot a la consulta, perquè la "defensarà col·lectivament en el si del consell nacional" del partit, que ha de celebrar-se al setembre. La decisió que UDC prendrà al respecte serà "congruent i d'acord amb 80 anys" d'història i de defensa del país, ha assegurat.

Preguntada per les aspiracions de Duran i Lleida d'impulsar un nou moviment polític, Ortega ha manifestat que "la centralitat s'ha mogut". "En un món canviant els partits han de ser dinàmics", ha dit, tot deixant clar que UDC "vol contribuir a enfortir CIU" sense perdre de vista "els anclatges i la ideologia" d'Unió.

"És important donar la cara"

Sobre l'escàndol de la confessió de l'expresident Jordi Pujol, Joana Ortega ha dit que "en política, és important donar la cara" i que "seria important" que "s'expliqués" al Parlament. Una compareixença, ha afirmat, que permetria a tothom "ressituar les coses, mirar la història amb aspectes clars i positius i també amb aquells més obscurs, i després d'una trajectòria com la seva", ha indicat.