Escòcia enceta la recta final del referèndum. Els col·legis electorals obriran les portes a les 7 del matí del proper 18 de setembre, d'aquí a exactament trenta dies. De moment, ja hi ha un total de 4,1 milions de persones registrades per votar, una "xifra rècord", segons el govern escocès, que ha fet una crida a tots els ciutadans perquè exerceixin el seu dret a participar en aquesta "oportunitat democràtica" de decidir el seu futur.

Les últimes enquestes mantenen el lideratge del no, tot i que també apunten a una tendència dels indecisos, prop del 14%, a optar pel sí. La campanya independentista "Yes Scotland" ha aconseguit recentment el suport d'un dels principals acadèmics al país, Sir Tom Devine.

El 43% dels escocesos està a favor de la independència mentre que el 57% en contra, segons l'últim sondeig divulgat ahir, que tanmateix exclou el percentatge d'indecisos. El sí ha guanyat quatre punts en una sola setmana en les enquestes d'aquesta sèrie.

Després de 307 anys d'unió amb Anglaterra, i només després de 17 de la consulta que va restablir el seu autogovern, Escòcia votarà el proper 18 de setembre si vol ser un estat independent. I ho farà amb l'aval legal i polític de Londres, ja que els primers ministres David Cameron i Alex Salmond van firmar el 15 de novembre del 2012 el pacte pel referèndum, conegut com l'Acord d'Edimburg.

La campanya pel referèndum escocès arriba al seu tram final, quan comença el compte enrere real, amb només 30 dies a partir d'avui perquè obrin els col·legis electorals. Els ciutadans podran votar des de les 7 del matí, hora local, fins a les 10 del vespre, i la Comissió Electoral ha previst la impressió de més paperetes del compte per evitar que cap centre es quedi sense.

Les últimes dades oficials del govern escocès indiquen que 4,1 milions de ciutadans ja s'han registrat per votar en el referèndum, una xifra rècord, d'acord amb l'executiu. Tenen dret a vot tots els ciutadans residents a Escòcia, també els de nacionalitat de la UE o la Commonwealth amb residència escocesa. A més, i per primera vegada, podran votar els joves a partir dels 16 anys, i no dels 18, com és habitual en els comicis britànics.

"El 18 de setembre la gent d'Escòcia té l'oportunitat democràtica més gran i emocionant que aquest país ha vist mai", va assegurar el primer ministre escocès, Alex Salmond, al fer públiques les xifres. "Ja hi ha 4,1 milions de persones inscrites per votar, i això és un nombre rècord en qualsevol elecció. Però volem que sigui més elevat. Volem que tota la gent d'Escòcia estigui representada", va indicar el també líder de l'SNP. Salmond pretén que votin col·lectius que tendeixen a obviar les eleccions normals. "Cadascú de nosaltres té una veu igual d'important en escollir el futur d'Escòcia", va indicar, recordant també el dret de votar dels immigrants residents legalment al país.

Nou debat

La campanya electoral arribarà a un nou punt d'inflexió dilluns vinent, 25 d'agost, quan la BBC emetrà en directe el segon debat cara a cara entre el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el líder de la campanya "Better Together" (Millor Junts), l'exministre britànic laborista Alistair Darling. En el primer enfrontament entre els líders del sí i del no el 56% dels escocesos van determinar que el guanyador havia estat Darling.