El Tribunal Suprem (TS) ha desestimat en tres actes les peticions de la Junta d'Andalusia i de la Generalitat de Catalunya per a la suspensió cautelar dels reials decrets que desenvolupen els nous ensenyaments de Primària i FP Bàsica, derivats de la LOMCE.

Andalusia havia presentat recursos contenciosos administratius contra dos decrets i Catalunya ho havia fet contra el que regula la FP Bàsica, i les dues administracions sol·licitaven la paralització de la seva aplicació, que ha de començar a partir del curs vinent.

En el cas del decret de Primària, de 28 de febrer del 2014, la Junta andalusa argumentava que hi ha un "escàs marge de temps" entre la seva aprovació i la seva aplicació, prevista des d'aquest setembre, el que faria "manifestament inviable" una planificació del curs escolar amb el "més elemental estàndard de qualitat". Però per al Suprem, aquesta llei assenyala "de manera contundent" els cursos d'implantació de les novetats de l'Educació Primària. D'aquesta manera, "l'admissió a purs efectes cautelars del retard d'un any en aquell calendari implica a primera vista una pertorbació de l'interès general de més entitat al generat per les dificultats amb què la comunitat [Andalusia] afirma que es troba que ha d'assumir" .

La Junta havia demanat a més la suspensió de la implantació a l'any acadèmic 2014-2015 del primer dels dos curs de la FP Bàsica, i que se li permetés continuar aquest curs amb els Programes de Qualificació Professional Inicial. Apuntava com a argument els "gravíssims danys" de l'aplicació immediata de la FP Bàsica, amb perjudicis per a alumnes i professorat, entre d'altres. El Suprem crida l'atenció sobre el fet que la previsió d'implantació del decret de FP Bàsica "es limita a reproduir alguna cosa ja ordenada" per la LOMCE. "Sense necessitat d'entrar en altres consideracions, resulta evident que el buscat pel demandant o, si més no, el que resultaria si s'accedís a la seva petició, és la inaplicació en via cautelar d'una norma amb rang de llei".

De la mateixa manera, el TS s'oposa a la suspensió cautelar d'aquesta disposició també demanada per la Generalitat de Catalunya, i a la de tot el decret. La Generalitat considerava en el seu recurs que la norma de FP Bàsica està afectada de "diversos vicis determinants de la seva nul·litat". El Suprem entén que accedir a la sol·licitud de suspensió "significaria anticipar el judici sobre el fons de la qüestió litigiosa".

Sense entrar en el contingut dels decrets en aquestes actuacions, el Suprem imposa el pagament de costes als recurrents.

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va afirmar ahir que respecta la decisió del Tribunal Suprem sobre la reforma educativa, encara que "no la comparteixi", i va anunciar que intentarà "minimitzar" l'impacte d'aquesta llei en la comunitat amb mesures com el manteniment de la ràtio d'alumnes.

Díaz ha manifestat que el Suprem "ha valorat les formes, però no el fons", en desestimar en tres actuacions les peticions de la Junta d'Andalusia i de la Generalitat de Catalunya per a la suspensió cautelar dels reials decrets que desenvolupen nous ensenyaments de primària i FP Bàsica, derivats de la LOMCE i ha confiat que el Tribunal Constitucional "valori el fons".

Díaz ha avançat d'altra banda que a les aules andaluses es mantindrà la ràtio de vint alumnes, "encara que la llei Wert parli de trenta, ara".