El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha donat instruccions a la Fiscalia Superior de Catalunya per presentar querella pel 9-N, però el fiscal superior català, José María Romero de Tejada, s'hi ha oposat "perquè no ho considera procedent". D'altra banda, el govern espanyol i el PP pressionen perquè es presenti la querella.

Per aquest motiu, i davant aquesta discrepància interna, Torres-Dulce ha convocat per a demà una junta de fiscals de sala amb la finalitat que s'avali la seva decisió de presentar la querella contra els responsables polítics de la consulta del 9-N, que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional dues vegades, arran de la impugnació del govern espanyol. El fiscal general de l'Estat va fer pública ahir finalment la seva decisió de presentar querella després de rebre la comunicació de la Fiscalia Superior de Catalunya expressant la seva coneguda postura: "de moment no és procedent iniciar accions penals contra els responsables de l'anomenat procés de participació ciutadana", però la Fiscalia catalana s'hi va negar.

Segons un comunicat oficial del Ministeri Públic, "el fiscal general de l'Estat considera que ha de formular-se querella davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i així ho ha ordenat", però "el fiscal superior, José María Romero de Tejada, no ho considera procedent" i així ho va comunicar a Torres-Dulce. Demà, es reuniran per tal d'acordar una decisió.

Davant les diescrepàncies entre fiscals, Romero de Tejada va convocar divendres la Junta de Fiscals de la Fiscalia Superior de Catalunya i la majoria dels seus membres es van mostrar contraris a la querella perquè consideren que no té base jurídica. Atès que la setmana passada no va acabar el debat, la junta va reunir-se ahir i, de nou, va expressar l'oposició a una querella contra el President Artur Mas i altres responsables del govern per suposades responsabilitats penals en el procés consultiu. Davant l'oposició de la Fiscalia catalana a la querella, i la decisió adoptada en el mateix sentit pel seu màxim responsable, Torres-Dulce va convocar la Junta de Fiscals de Sala en aplicació de l'article 27 de l'Estatut Fiscal, que estableix el tràmit del Ministeri Públic quan existeixen discrepància internes.

Els fiscals catalans sempre s'han mostrat contraris a la querella des que l'endemà del procés la Fiscalia General de l'Estat els va remetre l'esborrany que havia elaborat per a la presentació de la querella de forma immediata. A causa de la discrepància tant em el contingut com contra les autoritats contra les quals anava dirigida, la Fiscalia de Catalunya va reclamar una reunió a Madrid. Dimecres passat la cúpula de la Fiscalia General de l'Estat i la de la de Catalunya es van reunir per llimar les seves diferències respecte a les acusacions de la querella que estaven ultimant contra Mas, per les possibles responsabilitats penals derivades del procés particioatiu del 9-N.

Llavors es va interpretar que el fiscal general de l'Estat deixava en mans de la Fiscalia catalana la decisió de la presentació de la querella, però l'endemà Torres-Dulce va deixar clar que la decisió l'adoptaria ell en últim lloc, tal com va fer públic ahir.

La Fiscalia de Catalunya va rebre fa uns dies un primer esborrany de querella contra Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, la consellera d'Educació, Irene Rigau, i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i proposa acusar-los de prevaricació i desobediència, entre altres delictes.

Aquest xoc entre les dues fiscalies es va anar perfilant al llarg de la setmana passada en paral·lel a les pressions que el fiscal general de l'Estat ha rebut per part de dirigents del PP i del govern espanyol, que li han reclamat -com ho va fer ahir el vicesecretari d'Oranització del PP, Carlos Floriano, que "actuï" amb "celeritat" contra els responsables del 9-N.

La decisió del fiscal català suposa el segon cop que Torres-Dulce rep des de la Fiscalia de Catalunya en poc més d'un any. Romero de Tejada va ser proposat per al càrrec al juliol del 2013 per substituir Martín Rodríguez Sol, resident a Igualada, que havia dimitit uns mesos abans per la polèmica per unes declaracions al voltant al procés sobiranista català. Romero de Tejada era tinent fiscal amb Rodríguez Sol.

Rodríguez Sol es va veure forçat a dimitir el 5 de març de l'any passat quan la Fiscalia General li va obrir un expedient per rellevar-lo després d'haver defensat en una entrevista la legitimitat d'una consulta en un marc legal.