La Generalitat prepara autocars per traslladar els familiars a Niça

La Generalitat ha enviat tres autocars per traslladar els familiars de les víctimes de l'accident aeri de França a la ciutat de Niça.

Els tres autocars estan estacionats al bloc tècnic de la T2 esperant per començar el viatge cap a la ciutat francesa.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el director general dels mossos, Albert Batlle, han abandonat les instal·lacions de l'aeroport en sengles vehicles, on roman actiu el comitè de crisi, presidit per la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, i en què estan representats els diversos cossos implicats a la seguretat de l'aeroport.

Mentrestant, fins al bloc tècnic del Prat continuen arribant familiars o coneguts de les víctimes de la tragèdia.

A les instal·lacions s'han acostat nombrosos adolescents acompanyats dels seus familiars, alumnes de l'escola de Llinars del Vallès en la qual un grup d'estudiants d'ESO alemanys havien fet un intercanvi i que viatjaven a l'avió sinistrat.

El SEM dóna assistència mèdica a 17 familiars de víctimes de l'accident

El personal sanitari del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 17 familiars i propparents de víctimes de l'accident d'avió que ha tingut lloc avui als Alps francesos, catorze d'ells al seu propi domicili o a la feina, on es trobaven quan han rebut la tràgica notícia.

Segons ha informat el SEM, fins a les 15:40 hores 17 persones han requerit assistència mèdica o farmacològica per atacs d'angoixa o ansietat que han patit al saber que familiars seus es trobaven entre els 150 passatgers de l'avió sinistrat.

De les 17 persones ateses, 13 han rebut assistència al seu propi domicili o a la feina, on el SEM ha desplaçat vehicles medicalitzats, i una altra al centre d'atenció a familiars de víctimes de l'accident que s'ha habilitat a l'aeroport del Prat de Llobregat (Baix Llobregat).

També tres persones han estat assistides telefònicament per professionals sanitaris, sense que calgués desplaçar un metge per atendre-les.

Silenci i condols se succeeixen per la tragèdia aèria

L'accident de l'Airbus A320 als Alps que ha costat la vida a 150 persones, 45 d'elles espanyoles o amb cognom espanyol, ha desencadenat nombroses manifestacions de condol i ha fet que es guardi un minut de silenci a diverses institucions, com el Congrés i el Senat.

Els Reis, que acabaven d'aterrar a París quan han conegut la notícia i han suspès la seva visita d'Estat a França; el president del Govern, Mariano Rajoy, que també ha anul·lat part de la seva agenda a Vitòria; presidents autonòmics i de partits polítics, i organitzacions professionals han transmès el seu suport a les persones properes a les víctimes.

Felip IV ha expressat el seu condol des de París, mentre que Rajoy ha lamentat el "tristíssim i dramàtic" accident, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha traslladat tot el seu "afecte i estimació" i demanat que s'actuï amb la "màxima diligència"; el PP ha expressat en un comunicat la seva "consternació" i des d'IU, Cayo Lara ha parlat de "profund dol i solidaritat".

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha unit al seu condol un missatge de "força i afecte davant aquesta tragèdia" en el seu compte de Twitter.

El president de la Generalitat, Artur Mas, -l'avió s'ha enlairat de Barcelona amb destí Düsseldorf (Alemanya)- ha ofert el "condol sentit" als familiars de les víctimes, com han fet els responsables de CiU, PSC, ERC, ICV, PPC i Ciutadans. A més, el parlament català ha suspès totes les seves activitats públiques.

La presidenta en funcions de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, també ha fet públic el condol dels andalusos, de la mateixa manera que el lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de La Rioja, Pedro Sanz, ha expressat, en nom dels seus conciutadans, el seu "més profund pesar i el seu suport" a les persones properes a les víctimes.

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha manifestat el seu "pesar i solidaritat amb les víctimes", i la secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, ha enviat un "missatge de solidaritat, fraternitat, afecte i condols" als familiars, similar a l'enviat des del Govern càntabre.

També s'ha sumat als condols la Conferència Episcopal Espanyola, que comenda a Déu "l'etern descans dels morts" i fa "vots pel restabliment dels ferits".

I des d'Andorra ho ha fet l'arquebisbe d'Urgell i copríncep de l'estat, Joan Enric Vives, que ha transmès en una carta el seu "més gran dolor i condols" als familiars i a "la vostra afligida nació".

L'Associació de Companyies Espanyoles de Transport Aeri (Aceta) ha mostrat avui el seu dolor i solidaritat als familiars de les víctimes i ha recordat en un comunicat que l'aviació és la manera de transport més segur, que ocasiona un accident per cada milió d'operacions.

El president de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges (Ceav), Rafael Gallego, ha expressat que és "un dia molt trist" per al sector turístic, i ha afegit que Germanwings, la filial de baix cost de Lufthansa, és "una companyia tan segura com qualsevol". Des del Col·legi Oficial d'Enginyers Aeronàutics d'Espanya també s'han transmès "solidaritat i condols".

De la seva banda, el president i conseller delegat de Ryanair, Michael O'Leary, a més d'expressar el seu condol, ha assenyalat que les "low cost" són "tan segures com qualsevol altra" companyia.

El Congrés dels Diputats ha suspès la sessió de control al Govern de demà, en què també s'havia de produir una compareixença del cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, per donar explicacions de l'últim Consell Europeu, i tant en aquesta cambra com al Senat s'han guardat sengles minuts de silenci.

El mateix s'ha fet al Parlament balear durant l'última sessió plenària de la legislatura en record dels morts, alguns dels quals eren alemanys que tornaven a casa seva després de visitar Mallorca. A més, el Govern ha anul·lat tots els actes programats avui.

Alcaldes, presidents de Diputacions i candidats regionals i municipals s'han sumat a les mostres de consternació i solidaritat per aquest tràgic accident aeri.

Però no només institucions i partits polítics han respost en suport de les famílies de les víctimes i han vist alterades les seves agendes de treball. El XXVII Congrés i Saló Europeu de Farmàcia, Infarma 2015 ha suspès el seu acte inaugural a Barcelona i l'ha substituït per un minut de silenci en senyal de dol.