La policia de Kenya segueix estrenyent el setge sobre els autors intel·lectuals de la massacre que dijous va causar la mort de 148 persones a la Universitat de Garissa i va anunciar la detenció de tres sospitosos quan intentaven fugir a Somàlia, segons van informar mitjans locals. Els tres detinguts, als quals caldria sumar altres dos que van ser capturats amb anterioritat, tindrien relació amb el presumpte cervell de l'atac, Mohammad Kuno, un ciutadà natural de Garissa que ha estat vinculat amb altres matances reivindicades pel grup islamista Al-Shabab. Fins ara no ha transcendit cap detall sobre el nom o la nacionalitat dels detinguts, tot i que les forces de seguretat confien que la seva detenció aportarà informació crucial per capturar Kuno.

Segons el govern, Kuno està en parador desconegut des que el passat desembre els serveis d'intel·ligència l'assenyalessin com a cervell dels dos atacs que van causar 58 morts a Mandera, una altra ciutat del nord-est de Kenya que voreja Somàlia. Els investigadors del cas creuen que Kuno va abandonar el seu amagatall a Somàlia per venjar la mort del xeic Mohammad Ali Kheir, un amic seu que va aparèixer mort en estranyes circumstàncies després de ser segrestat a Garissa a finals de desembre de l'any passat.

La consternació

La commoció i el dolor encara es podien sentir ahir a la ciutat de Garissa, que dos dies després de l'atac romania paralitzada i els habitants seguien consternats per la matança a la universitat. "La gent té por de sortir al carrer i per culpa del toc de queda ni tan sols poden anar a la mesquita a resar, de manera que els ànims estan per terra i costarà molt recuperar-se", va explicar Mohammad Khalif, un respectat membre del consell d'ancians de la ciutat.

Ahir al migdia més de 600 estudiants que van sobreviure a l'atac i que havien estat en una base militar propera van marxar cap als seus llocs d'origen en autobusos organitzats pel govern, amb mirades tristes i ganes de marxar.

Al-Shabab "està desesperat per dividir les comunitats, però han fracassat perquè estem més units que mai i els kenyans no s'han deixat enganyar", va declarar als mitjans el comissionat del districte, Njenga Miiri, després de presenciar la marxa dels estudiants.

Mentrestant Al-Shabab va tornar a amenaçar ahir les autoritats kenyanes amb més massacres si el govern no retira a totes les tropes que té desplegades a Somàlia dins de la missió de la Unió Africana (Amisom). "Els nostres mujahidins havien advertit Kenya que retirés les seves tropes de Somàlia i deixés de marginar els musulmans que viuen a Kenya, però el govern va decidir no escoltar-nos i han pagat el preu per això", va dir el portaveu d'Al-Shabab, Ali Rage.

En un comunicat publicat de forma paral·lela, el grup islamista va acusar l'Exèrcit de matar civils indiscriminadament i violar dones a la regió somali de Jubaland, ocupada per Amisom, i va assenyalar a la població kenyana com a responsables indirectes del que ha passat per haver votat al govern.

"El nostre missatge no serà escrit amb paraules, sinó amb la sang de la vostra gent. Caveu les seves tombes i prepareu els seus taüts des d'ara mateix", va assenyalar el comunicat.