L'expresident del govern central Felipe González va lamentar ahir que ara es consideri "patriòtic carregar-se el sistema sanitari públic d'accés universal o l'educació pública i gratuïta per tots" i va aconsellar als seus que "s'arramblin a la paret i es protegeixin" d'aquest tipus de patriotisme. González va fer aquestes recomanacions als més de 2.500 candidats locals que van assistir a la clausura de la Conferència Municipal del PSOE, en resposta al governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, que fa uns dies va sostenir que les retallades aplicades pel govern de Rajoy van ser per "patriotisme i sentit comú".

L'expresident socialista va dir que hi ha "signes de recuperació dels quals presumeixen els governants en excés" i dels quals també "presumeixen els aplaudidors de l'Ibex i contaminen al governador del Banc d'Espanya". També va assenyalar que els espanyols s'han fet "com a país una mica més provincians", i que aquest és un dels efectes del "nacionalisme galopant, egoista i excloent".

"Cap dels factors que estan incidint en la tímida i injusta recuperació depèn de nosaltres", va sostenir González, per qui el govern de Rajoy "va fracassar perquè no té el que ha de tenir un govern, que és un projecte de país al cap per al futur", va etzibar l'exmandatari.

Davant les cites electorals d'aquest any, l'expresident socialista va afirmar que "entre els immobilistes que es refereixen a la gent corrent i les persones amb sentit comú i els liquidacionistes, els socialistes han de fer política de reforma i de regeneració seriosa".

En la seva intervenció, va posar l'accent en la necessitat que té Espanya de Formació Professional "d'excel·lència" i de "reconstruir" el que ja van construir els socialistes en educació i sanitat.

Després d'apuntar que el PP ja ha comprovat que el copagament sanitari és "injust", "ineficient" i l'opció "més cara", González es va preguntar retòricament si el Partit Popular "estarà rectificant per un atac extemporani de solidaritat per la gent o per les eleccions".

Suport absolut a Sánchez

González va aprofitar la clausura de l'acte per demostrar el seu suport a Sánchez en la seva aspiració d'arribar a la Moncloa davant els dubtes que encara persisteixen sobre la possibilitat que la presidenta andalusa, Susana Díaz, o l'exministra Carme Chacón, ambdues absents en el fòrum d'ahir, competeixin amb el líder socialista si no és bo el resultat de les eleccions municipals i autonòmiques de maig.

"A les primàries no el vaig votar a ell, però estic a la seva disposició, és el meu secretari general i el recolzaré en tot el que pugui. I això és el que demano com a cultura de partit", va afirmar l'expresident.

Amb cara de satisfacció després de les paraules de González, Sánchez es va transmetre un missatge d'optimisme al partit per encarar les eleccions de maig i va demanar als candidats fer una "campanya positiva, constructiva, austera, propera, compromesa socialment, sense insults i amb propostes", perquè el seu enemic "és la desigualtat, l'atur i la pobresa".