El president espanyol, Mariano Rajoy, "no descarta" fer les eleccions generals el 27-S, coincidint amb la data anunciada pel president de la Generalitat, Artur Mas, per a les catalanes, però assegura que "la idea és fer-les a finals d'any". "Tots els que em coneixen saben que entre els meus defectes innumerables no està fer les coses a curt termini", ha sentenciat. En el transcurs d'un esmorzar informatiu a Madrid, també va respondre ahir una pregunta sobre què són les eleccions plebiscitàries: "Les que no se celebraran a Catalunya", va sentenciar abans de reiterar que els pròxims comicis catalans són "autonòmics, com diu la Constitució" i demanar que es digui: "la veritat" als ciutadans.

El govern espanyol preveu fer la convocatòria formal de les eleccions generals en una data pròxima a les eleccions del 27-S, entre finals de setembre i principis d'octubre. Per aquest motiu demanarà al Congrés que habiliti els mesos de juliol -per fer un mínim de dos plens- i agost -per celebrar comissions i ponències- que permetrien enllestir les tramitacions de lleis actuals al setembre. Malgrat que no descarta absolutament altres possibilitats, no contempla de moment fer una convocatòria anticipada i fer coincidir les generals amb les catalanes. L'objectiu és esgotar la legislatura en el termini previst, encara que això implica també que no podrà aprovar els pressupostos del 2016.

Així ho van apuntar ahir fonts de l'executiu en la línia del que va respondre ahir al matí aquest dilluns el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, quan va ser preguntat per la possibilitat de convocar les eleccions espanyoles el 27-S per fer-les coincidir amb les catalanes.

Durant la seva intervenció, Rajoy va reiterar que el govern d'Espanya "està disposat a parlar amb tothom de tot el que redundi en la millora" per als ciutadans, però va dir que hi ha una cosa de la que no parlarà, "que és de la unitat nacional, la sobirania, la igualtat dels espanyols i la llibertat i els drets fonamentals". Sobre la reforma de la Constitució va insistir que "no s'hi oposa" però va assegurar que primer cal saber "què es vol reformar" perquè sinó "al final podem acabar tenint un problema". "Jo en aquest moment no veig que a Espanya hi hagi un consens suficient en matèria de reforma de la Constitució", va concloure.

En clau de partit, Rajoy va assegurar de manera taxativa que "no té intenció de provocar cap canvi a l'interior del PP", malgrat quin sigui el resultat del 24-M, i va afirmar també que ell vol ser el candidat del PP a les eleccions generals.

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, és partidari que les eleccions al Parlament de Catalunya se celebrin el 27 de setembre independentment de quan es convoquin les espanyoles. En una entrevista a El Punt Avui TV, el líder republicà va defensar que els partits catalans prenguin les decisions per ells mateixos sense tenir en compte què es diu des de Madrid. "Hem de fer el que ens hem compromès a fer més enllà del que diguin o sembla que diguin des de l'Estat", va afirmar. Junqueras es va mostrar convençut, a més, que si les eleccions catalanes acaben coincidint amb les espanyoles no perdrien el caràcter plebiscitari. També ahir, tant el PSC com ICV van reclamar a Rajoy la convocatòria d'eleccions "com més aviat millor".