Segueix-nos a les xarxes socials:

L'ANC atribueix a la "mala llet" de l'Estat els problemes de vot a l'exterior

Eurodiputats catalans traslladen les dificultats per votar a la defensora del poble europeu

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sàn-chez, va atribuir ahir les incidències registrades en el vot exterior a la "mala llet" de l'Estat "per evitar que la gent voti". Per la seva banda, eurodiputats catalans han sol·licitat reunir-se amb la defensora del poble europeu per explicar-li la situació.

El Govern català va explicar dimecres que dels 21.771 catalans a l'estranger que havien tramitat la seva sol·licitud de vot per a les eleccions del 27 de setembre, 6.990 es van quedar sense poder votar a causa d'"impediments" burocràtics.

En declaracions a l'emissora de televisió BTV, Sànchez va afirmar ahir que el fet que un de cada tres catalans a l'exterior que volien votar no hagi pogut fer-ho és motiu suficient per exigir que s'assumeixin "responsabilitats internes" i que hi hagi "dimissions" entre els seus responsables.

Segons va assegurar Sànchez, la falta de "resposta" de l'Estat espanyol a aquesta situació fa "sospitar" que els problemes registrats en el vot exterior no són deguts només a la "ineficàcia", sinó també a la "mala llet" i la "intencionalitat per evitar que la gent voti".

Reunió d'eurodiputats amb la defensora del poble

Per la seva banda, eurodiputats d'ERC-MES, Convergència Democràtica de Catalunya, Iniciativa per Catalunya-Els Verds i Unió Democràtica van enviar ahir una carta a la defensora del poble europeu, Emily O'Reilly, en la qual exposen els presumptes incidents registrats en el vot exterior en les recents eleccions autonòmiques a Catalunya.

Els eurodiputats Josep Maria Terricabras, Ramon Tremosa, Francesc Gambús, Ernest Maragall i Ernest Urtasun han sol·licitat reunir-se amb O'Reilly "per presentar-li documentació relacionada amb els problemes que han tingut els catalans per exercir el seu dret a vot" en els comicis regionals de diumenge passat, segons van explicar a través d'un comunicat conjunt emès ahir.

"El fet més probable és que la raó d'això hagin estat males pràctiques per part de l'Administració espanyola i la falta d'esforços, reconeguts per ells mateixos, del govern espanyol per solucionar el problema", van considerar els eurodiputats en el seu comunicat.

En aquesta reunió amb la defensora del poble europeu, els eurodiputats plantejaran si és possible que aquest òrgan europeu obri "una investigació per trobar solucions a un problema que es repeteix una elecció rere l'altre", i van assenyalar que "hi ha hagut casos d'irregularitats conegudes a Roma, Londres i Viena".

Els europarlamentaris han demanat anar a aquesta reunió amb la defensora del poble europeu acompanyats per representants de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC).

Prem per veure més contingut per a tu