L'actuació que va fer encarir l'obra investigada, la del centre Nexe de Sant Fruitós, no només va fer apujar el preu total en 35.500 euros, sinó que, a més, segons ha pogut saber Regió7, va tornar a ser contractada al cap de cinc mesos. En concret, la Guàrdia Civil va localitzar ahir a l'Ajuntament l'expedient de contractació d'uns treballs al Nexe, la instal·lació d'unes mampares, que ja havien estat inclosos en la modificació d'obra aprovada cinc mesos abans.

La construcció del centre va començar a inici del 2009, impulsada a partir dels ajuts de l'anomenat pla Zapatero. El 23 de desembre d'aquell 2009, en la part final de les obres, el ple municipal de l'Ajuntament de Sant Fruitós va aprovar una modificació de l'obra, que la feia encarir el 2,7%.

El valor concret d'aquella modificació era de 35.587 euros, una quantitat molt similar a la donació de 34.000 euros que l'empresa constructora de les obres, Grup Soler, va fer posteriorment a la fundació de CDC, la qual cosa ha motivat la investigació judicial sobre el cas, davant la possibilitat que es tracti del pagament de la comissió il·legal del 3% a canvi de la concessió de l'obra del Nexe.

Un dia d'escorcolls

Agents de la Guàrdia Civil van escorcollar aquest dimecres durant més de 7 hores la seu de l'empresa Grup Soler, a Sallent, en el marc de l'operació policial per la trama del 3%, que també va incloure un escorcoll a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.

La frenètica jornada d'escorcolls va començar entorn les 10 del matí amb l'entrada dels agents del Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Sant Fruitós, on no es va efectuar cap detenció, i on es buscava informació sobre les obres de construcció del centre cívic Nexe. Segons unes informacions publicades el setembre passat, el conglomerat empresarial encarregat de la seva execució hauria fet una donació a la fundació CatDem. La donació, de 34.000 euros, correspondria gairebé exactament al famós 3% del pressupost de Nexe (1.136.387,07 euros), un percentatge que s'esgrimeix sovint com a comissió que l'entorn de CDC demanaria, presumptament, a l'hora d'afavorir determinades empreses en les adjudicacions d'obres. La donació hauria estat al cap de quatre mesos de guanyar el concurs, per la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Centre Cívic Sant Fruitós, dominada pel sallentí Grup Soler, segons les informacions publicades que es basen en un full manuscrit trobat per la Guàrdia Civil, per ordre de la Fiscalia Anticurrupció, en l'escorcoll de la caixa forta de Jordi Sumarroca, conseller delegat de la constructora Teyco, el 28 d'agost.

El registre al consistori de Sant Fruitós es va allargar tres hores. Segons ha pogut saber Regió7 l'alcalde es trobava reunit amb representats de Santpedor quan dos agents de la Guàrdia Civil van irrompre a l'edifici municipal acompanyats de la secretària judicial. Dos guàrdies civils més es van quedar a fora del consistori. Mentre va durar el registre no es va aturar l'activitat de l'Ajuntament, que va seguir obert el públic. En declaracions, l'alcalde de Sant Fruitós va afirmar: "qui ha d'estar més preocupada és la gent de CiU que governava".

Paral·lelament, la Guàrdia Civil va registrar la seu del Grup Soler, a Sallent, unes tasques que es van allargar més temps i van superar les 7 hores. En l'operació, es va detenir el conseller delegat de la constructora, Jordi Soler, i també es va escorcollar la casa particular del detingut, a Rajadell, una tasca que va començar poc després de les 7 de la tarda.

Agents de la Guàrdia Civil davant de la casa del conseller delegat del Grup Soler, a l'espera que arribi la secretària judicial. Firma: Ramon Aran

El tresorer de CDC, detingut

A més del Bages, es van practicar registres a la seu de CDC a Barcelona i altres consistoris vinculats amb el cobrament de comissions. Agents de la Guàrdia Civil van detenir el tresorer de CDC, Andreu Viloca, pel presumpte cobrament de comissions dins de l'operació Petrum, en què s'acusa Convergència de cobrar comissions del 3%.

Viloca va ser detingut juntament amb set empresaris pel presumpte cobrament de comissions il·legals. Entre els arrestats es troba Josep Antoni Rossell i Polo, director general d'Infraestructuras.cat, organisme de la Generalitat responsable de l'obra pública. A més, agents del cos van registrar diversos domicilis i la seu a Barcelona de la fundació CatDem, filial CDC.

La Guàrdia Civil també va detenir els directius de les constructores Copisa Xavier Tauler, també imputat pel cas Pujol; de Rogasa, José Luis Romero; del Grupo Soler, Jordi Soler i d'Urbaser, Jordi Duran, en el marc de la tercera fase de l'operació 'Petrum', que investiga presumptes comissions per les adjudicacions d'obres públiques. En total, es van detenir set persones, entre les quals també hi havia el tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya i de la fundació CatDem, Andreu Viloca, i el conseller delegat de Gisa, Josep Antoni Rosell.

L'actuació és la tercera fase de l'operació 'Petrum'. En les dues fases anteriors, els agents van escorcollar la seu de CDC, situada al carrer Còrsega de Barcelona, el passat 28 d'agost i anteriorment, el 23 de juliol, es va detenir el conseller delegat de l'empresa Teyco, Jordi Sumarroca. El cas l'investiga el Jutjat número 1 del Vendrell.