El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per saber què va fer la Generalitat amb anterioritat al suïcidi d'un jove transsexual, que va patir una situació d'assetjament escolar, segons ha denunciat la seva família. En un comunicat, el Síndic assegura que ha sol·licitat informació als departaments d'Ensenyament, Benestar Social i Família i al de Salut, per conèixer quines mesures van prendre arran del presumpte assetjament escolar patit pel menor.

La Llei 11/2014, aprovada l'any passat en el Parlament de Catalunya, de garantia dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, atorga al Síndic la funció relativa a la defensa de drets i llibertats en matèria de no discriminació de les persones LGBTI.

L'associació Chrysallis, que agrupa famílies de menors transsexuals, va anunciar el dia 25 de desembre el suïcidi del jove, Alan, que atribueix a "la pressió i incomprensió en l'àmbit escolar". Aquest menor va ser un dels primers a Catalunya als quals, a principi de mes, un jutge va autoritzar canviar el nom en el DNI i als documents oficials, després d'un procés en el qual va comptar amb el suport de la seva família.

El Síndic lamenta "profundament" el suïcidi i "vol evitar que situacions com aquesta es tornin a produir", s'indica en la nota, en la qual fa arribar a la família afectada el seu condol i el seu compromís que s'actuarà amb celeritat en l'anàlisi dels fets per evitar la seva repetició. Arran d'una queixa anterior, el Síndic ja va estudiar la situació dels adolescents LGTBI a les escoles i instituts de Catalunya, i va suggerir que es promoguessin actuacions específiques per abordar aquestes situacions. En concret, va recomanar mecanismes de protocol de detecció i seguiment, que s'establissin programes de formació específica per a assetjament homofòbic i transfòbic dirigits al professorat, així com programes d'intervenció i de sensibilització cap a la problemàtica que pateixen els alumnes LGTBI.

D'altra banda, un centenar de persones van fer ahir un minut de silenci davant de l'ajuntament de Rubí en memòria de l'Alan. El consistori ha convocat el minut de silenci després de la mort del jove dijous passat, 24 de desembre.

"Des de l'ajuntament posem a disposició els recursos municipals per treballar, evitar i prevenir que això torni a passar; nosaltres no teníem coneixement d'aquest cas", va assegurar ahir l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez.

Martínez va recordar que, si bé les administracions locals no tenen competència en aquest àmbit, a Rubí existeix, des de fa onze anys, un servei d'orientació i informació per a persones homosexuals, bisexuals i transsexuals.