Segueix-nos a les xarxes socials:

Puigdemont promet deixar Catalunya a les portes d'un nou estat en 18 mesos

El President català allarga la mà a l'oposició, amb qui es mostra disposat a arribar a acords al llarg de la legislatura

Puigdemont promet deixar Catalunya a les portes d'un nou estat en 18 mesosquique garcia/efe

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va allargar ahir la mà a l'oposició, amb la qual està disposat a explorar acords al llarg dels 18 mesos que preveu que duri aquesta legislatura si culmina amb èxit un procés cap a la independència que vol conduir amb "calma i cautela".

En la seva compareixença davant el ple del Parlament per explicar la composició del seu nou Govern, Puigdemont va expressar la seva voluntat de reunir-se amb tots els grups parlamentaris per explorar quins "punts de l'itinerari" poden compartir uns i altres.

Un dels encàrrecs del President als nous consellers és oferir "un tarannà de diàleg permanent amb tots els grups parlamentaris sense excepció", ja que no es "conforma" ni s'"autolimita" amb l'acord de Junts pel Sí (JxS) amb la CUP i, de fet, va oferir a Catalunya Sí que es Pot "intentar arribar a acords pressupostaris en coses que compartim".

Un diàleg que també va oferir al president del govern central, malgrat reprotxar a Mariano Rajoy que no hagi tingut la "cortesia" de telefonar-li per felicitar-lo per la seva investidura.

"No tindré cap problema amb el govern d'Espanya a tenir les reunions que faci falta", va matisar Puigdemont, que va alertar que allò que "preocupa" el món no és el procés català sinó l'"embolic" i la incertesa de la política espanyola. Aquesta actitud de "diàleg permanent" amb l'oposició no implicarà, va dir, cap renúncia en el full de ruta sobiranista que ha de portar Catalunya "a les portes d'un nou Estat" en forma de "república independent", a través d'un procés que ha de durar "un any i mig", perquè "no seria just ni honest incomplir" els terminis promesos en campanya electoral. Ha de ser, això sí, un procés "amb totes les garanties, sense passos en fals, sense improvisacions", perquè, segons el seu parer, només si es porta a terme "amb calma, cautela, meditació, mesura i seguretat", sense llançar-se "per un precipici", pot culminar amb èxit.

Puigdemont va recordar l'"alta responsabilitat" que recau en aquest mandat sobre la CUP, a la qual ha advertit que perquè el procés sobiranista pugui fructificar cal combinar "la màxima ambició" amb "el màxim realisme".

"Que ningú tingui cap dubte que aprofitarem fins a l'última coma i l'últim punt totes les competències que tenim encara", va afegir finalment el President català en la seva intervenció al Parlament.

Prem per veure més contingut per a tu