El ministre belga de l'Interior, Jan Jambon, va admetre que hi va haver negligència en la gestió del cas d'Ibrahim al-Bakraoui, un dels presumptes autors dels atemptats de Brussel·les, i va considerar "inacceptable" que no es fes "res essencial" entre la seva detenció a Turquia i la seva deportació a Holanda. "Després d'una reunió amb la policia federal, només he pogut concloure que algú ha estat negligent, no ha estat prou proactiu, ni compromès amb un dossier on des del principi podíem notar que es tractava de terrorisme", va explicar Jambon en una compareixença davant el Parlament belga.

El ministre, que dijous va presentar la seva renúncia sense que fos acceptada pel primer ministre belga, Charles Michel, va admetre que, com a responsable de la policia, ha d'assumir "la responsabilitat política", tot i que va destacar que no té "res a veure amb la culpabilitat".

Va incidir que "no cal ser superactiu" per comprendre que "hi ha un risc molt elevat" que algú amb el perfil del Bakraoui -condemnat a deu anys, empresonat uns quants anys, que va marxar cap a Síria i que va ser atrapat a la frontera turcosiriana- pot ser un combatent estranger.

"Des del 26 de juny, el moment en què se'ns va informar, i el 20 de juliol -el moment en què El Bakraoui va ser traslladat en avió a Holanda-, l'oficial d'enllaç no va fer res essencial", va continuar. "La manera en què s'ha produït és inacceptable i n'assumeixo les conseqüències", va afegir. Jambon va anunciar, a més, l'obertura d'un expedient disciplinari contra el funcionari en qüestió.

Al-Bakraoui va ser interceptat l'11 de juny del 2015 a Turquia a prop de la frontera amb Síria i el 26 de juny la policia turca va informar de la seva detenció al funcionari d'enllaç belga, el representant de la policia belga al país, va explicar Jambon. Tres dies més tard, el 29 de juny, aquest oficial va comunicar aquesta informació al servei de la policia judicial a Bèlgica, que al seu torn va informar el funcionari a Turquia que Al-Bakraoui tenia un passat judicial i que havia estat condemnat a deu anys per robatori a mà armada.

El 14 de juliol, Turquia va enviar una "nota verbal" en turc al portal electrònic de l'ambaixada belga per informar que Al-Bakraoui havia abandonat el país cap a Holanda en un vol que va sortir el mateix dia. I aquell mateix dia, Ankara també va enviar un fax a l'ambaixada belga, que va informar l'enllaç belga dues hores més tard.

L'endemà, el funcionari policial, en una reunió amb la policia turca, va ser informat que Al-Bakraoui havia estat detingut a Turquia per terrorisme i que si volia més informació sobre el cas havia de sol·licitar-la per escrit. Aquella mateixa tarda el funcionari va informar l'ambaixada belga i aquesta va avisar les autoritats holandeses.

Sis mesos després

La informació addicional que Bèlgica va haver de sol·licitar per escrit va arribar al funcionari policial a Turquia sis mesos després de la deportació, el gener del 2016, i confirmava que Al-Bakraoui havia estat arrestat per Ankara per "vincles amb la zona de conflicte".

El ministre belga d'Exteriors, Didier Reynders, que també va intervenir davant la comissió parlamentària conjunta d'Interior, Justícia i Exteriors, va destacar que el mètode utilitzat per Turquia per comunicar l'expulsió del Bakraoui no és l'habitual. "El mètode habitual de treball és que els serveis de policia turcs es posin en contacte amb els funcionaris d'enllaç quan hi ha una extradició a l'ordre del dia", va explicar.

Des de maig del 2013 hi ha hagut sis comunicacions d'aquest tipus entre Turquia i Bèlgica, cinc de les quals es van realitzar des de l'àmbit policial i l'única remesa al portal electrònic de l'ambaixada va ser aquesta.