Segueix-nos a les xarxes socials:

El mapa polític de la comarca passa del blau de CDC al groc d'Esquerra

La participació baixa del 66,58% del desembre passat al 61,41% de la cita electoral d'ahir

El mapa polític del Berguedà en aquest 26-J ha passat del blau de Convergència al groc d'Esquerra. Amb 2.329 sufragis i el 33,14% dels vots, se situen com a primera força i desbanquen CDC de la seva fins ara privilegiada posició de força hegemònica.

Per això, anit, a la seu del partit a Berga, Isaac Lozano, el cap de l'executiva comarcal d'ERC va valorar molt positivament els resultats obtinguts a la comarca. Per primera vegada els republicans s'han imposat al Berguedà. Lozano va assegurar que la intenció inicial era superar els resultats del 20 de desembre, "i finalment hem aconseguit moure tot el nostre electorat i sumar nous votants". L'augment, creu, ve donat "perquè s'està fent un esforç a escala local, però també perquè a escala nacional s'ha demostrat que Esquerra és el partit que està treballant més pel procés sobiranista i representem un projecte sòlid d'àmbit de país i inclusiu, on tenen lloc moltes sensibilitats".

Els republicans han aconse-guit assolir la seva privilegiada situació gràcies a l'increment de 255 vots en la jornada electoral d'ahir en relació amb els que van aconseguir fa mig any.

La força que punxa clarament és CDC, que perd 1.078 vots i passa dels 6.706 dels anteriors comicis generals i el 32,33% dels sufragis a 5.628 i el 29,47% de les paperetes. Convergència recula en les principals ciutats de la comarca. Així, a Berga deixa de ser la primera força però també en poblacions com Gironella -on queda a 53 vots dels republicans- i també a Puig-reig. De fet, de les tres poblacions amb més pes demogràfic de la comarca, la darrera és l'única on hi ha un govern d'ERC des dels comicis municipal del maig del 2015. Convergència també perd en poblacions com Bagà, Cercs, Avià, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà o Casserres, aquí per un resultat igualadíssim de 299 sufragis els republicans i 296 els de Convergència. Ahir, Convergència només va aconseguir imposar-se en poblacions berguedanes de poc per demogràfic com Borredà, Gósol, Montmajor o Viver i Serrateix.

El panorama polític berguedà del 26-J deixa pocs canvis més, atès que En Comú Podem es manté com a tercera força malgrat que els morats perden 54 vots vots i passen dels 2.734 del 2015 als 2.680 d'ahir. El PSC se situa a la quarta posició a la comarca tot i que també disminueix el nombre de suports i passa dels 1.946 vots el 2015 als 1.789 d'ahir. Menció a part mereix el PP, que tot i que continua sent la cinquena força al Berguedà, aquests comicis ha aconseguit 63 paperetes més de 1.366 a 1.429. I Ciutadans va recular dels 884 als 643.

A banda dels resultats hi han un fet irrefutable, i és la davallada de la participació, que ha passat del 66,58% al 61,41%.

Prem per veure més contingut per a tu