Segueix-nos a les xarxes socials:

Catalunya fa bategar prop d'un milió de persones per reclamar la república

Les cinc seus de la Diada descentralitzada, Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga, es van omplir a vessar Contrast en les dades d'organitzadors i Policia Local a Lleida i Tarragona

La cinquena gran mobilització independentista consecutiva a Catalunya va mobilitzar, ahir, prop d'un milió de persones, una xifra més baixa que l'aconseguida en anys anteriors, però que desmenteix la tesi que hi ha un fort desinflament del moviment que ha modificat profundament la política catalana des del 2010.

La divisió d'esforços que ha generat la descentralització en cinc espais o la divisió de les forces polítiques sobiranistes serien les explicacions del descens. A Barcelona, la Guàrdia Urbana va quantificar en 540.000 persones la mobilització que va omplir de gom a gom el passeig de Sant Joan i l'avinguda Lluís Companys. A Salt, localitat annexa a la ciutat de Girona, s'hi van aplegar 135.000 persones; a Berga, 60.000, i a Lleida i Tarragona, on les xifres són fortament dispars, se n'hi van aplegar 120.000 i 100.000, segons l'ANC, però només 30.000 i 50.000 segons les respectives policies locals. La delegació del govern central va quantificar el total de les cinc ciutats en 370.000. L'any passat, la Guàrdia Urbana de Barcelona va calcular que havien omplert la Meridiana 1.400.000 persones.

A Barcelona, els manifestants es van aplegar al passeig de Sant Joan i al de Lluís Companys, que no van ser suficients per encabir tothom, per la qual cosa es van haver de repartir pels carrers del voltant. La capital catalana va ser l'última ciutat de bategar abans del batec simultani a tot Catalunya. El cineasta Pere Portabella va ser l'encarregat de llegir el discurs, en què va fer una crida a defensar les institucions, que "ens permetran el dret a l'autodeterminació".

Prudència i impaciència

Portabella va afirmar que tots els sobiranistes que defensen el dret a decidir tenen "l'obligació de treballar plegats perquè el mandat democràtic sigui una realitat". A més, va recordar les paraules del recentment desaparegut Jordi Carbonell", que va dir que "la prudència no ens faci traïdors", al mateix temps que va demanar que "la impaciència no ens faci trontollar la unitat". En aquest sentit, es va felicitar perquè "el poble català" ha tingut "transversalitat i unitat". "Això ens exigeix assumir i compartir col·lectivament un gran sentit de la responsabilitat que requerirà capacitat de negociació i grandesa de mires", va afegir, i va assegurar que "mai havíem arribat tan lluny ni tan a prop". Va defensar que el dret d'autodeterminació de Catalunya "no vol dir anar contra ningú".

L'actriu Anna Bertran es va adreçar als assistents en anglès, francès i castellà per expressar un clam a favor del dret a decidir "lliurement i pacíficament". "Estem construint una república catalana de tots i per a tots", va dir en castellà.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, es va mostrar satisfet pel resultat de la mobilització, i va assegurar que "hem tornat a fer història; no només perquè fa cinc Diades que hem fet una gran mobilització, sinó perquè aquesta, per ella mateixa, és un gran exemple de voluntat cívica i demostra que la gent vol culminar el procés amb la mateixa voluntat cívica que va començar", va dir. Amb tot, la formació reclama a les institucions unitat i "determinació" per celebrar el referèndum per la independència. "No dubteu ni un moment a posar les urnes", va dir Sànchez, instant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a desobeir una eventual inhabilitació del TC. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, també va celebrar la gran participació. "Que ningú no s'atreveixi a dubtar mai més del poble de Catalunya. Ens volien vençuts i avui els diem que mai ens rendirem", va exclamar.

Representació del Govern

La capital catalana és la localitat que va reunir una representació més elevada del Govern. A la "fila zero", s'hi van aplegar el vicepresident Oriol Junqueras; la consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva; la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el conseller de Salut, Toni Comín.

Prem per veure més contingut per a tu