El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, van decidir ahir donar-se temps i van deixar en mans d'una comissió que formaran tres o quatre membres de cada organització resoldre les seves "discrepàncies" polítiques i orgàniques en un termini de dos mesos.

Tots dos van constatar les discrepàncies en la reunió d'hora i mitja que van mantenir a Ferraz, en la qual Iceta va prometre "lleialtat" al pròxim secretari general del PSOE.

Després de la reunió, tots dos van comparèixer separats per anunciar la creació sense data d'una "comissió d'anàlisi", com la va anomenar Fernández, que serà la que dirà si el PSC ha "excedit" en les seves resolucions la Declaració de Granada que van consensuar tots els socialistes l'estiu del 2013 i quines conseqüències orgàniques té la decisió dels catalans de desobeir el mandat del Comitè Federal d'abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy.

Pel que fa a la política, Fernández va advertir Iceta que el PSOE no està disposat a anar un pas més enllà del model territorial pactat el 2013. "Granada és un punt d'arribada per al PSOE", va asseverar, davant de les resolucions federalistes aprovades a l'últim Congrés del PSC que parlen de la Declaració de Granada com a "punt de partida".

El president de la gestora va recordar que en aquell document els socialistes van arribar a un acord per "definir la planta política de l'Estat" mitjançant un "procés de federalització", i es va mostrar contrari a "qualsevol cosa" que "excedeixi" aquests límits i que no accepti que en l'àmbit jurídico-polític "la nació política és una".

"Caldrà acordar si els termes en què s'expressa el PSC en les seves resolucions afecten en l'àmbit jurídico-polític la Declaració de Granada i la Constitució", va subratllar, en al·lusió a la defensa d'Espanya com a "nació de nacions". Iceta, que va posar èmfasi a destacar la voluntat i l'acord entre tots dos per seguir "caminant junts en un projecte polític compartit", va admetre les discrepàncies en la utilització del terme nació, però va assegurar que els socialistes catalans són els "més grans defensors" de la Declaració de Granada i de seguir compartint amb el PSOE un "projecte federal per a Espanya".

Segons fonts socialistes, Fernández va reclamar "lleialtat" a Iceta amb vista al futur i aquest l'hi va garantir, poc després que la presidenta andalusa, Susana Díaz, acusés els socialistes catalans de "deslleialtat" en una entrevista a Telecinco.

Sobre si la lleialtat del PSC seria extensiva a un PSOE dirigit per la presidenta andalusa Susana Díaz, Iceta va contestar afirmativament i va posar èmfasi que els socialistes catalans han "demostrat" durant quaranta anys respecte a tots els secretaris generals que ha tingut el PSOE una "lleialtat a prova de bomba".

Respecte a les relacions orgàniques que la comissió bilateral haurà de revisar, ni Fernández ni Iceta no van voler aventurar el seu abast ni si suposaria l'expulsió dels representants del PSC dels òrgans de direcció federals, com estableix el "protocol d'unitat" que regeix les relacions entre els dos partits des del 1978.

"En tots dos hi ha una voluntat molt ferma de superar les discrepàncies i superar el problema, i serem capaços de fer-ho", va pronosticar Iceta, mentre que Fernández va advocar perquè el PSOE i el PSC mantinguin la seva "estretíssima vinculació".