El cineasta Aki Kaurismäki, el realitzador més personal i prestigiós de Finlàndia, va anunciar ahir la seva retirada definitiva de la direcció després de 34 anys de carrera en una entrevista a la televisió pública finlandesa YLE.

Kaurismäki, qui el pròxim abril complirà 60 anys, va fer aquesta confessió des del Festival de Cinema de Berlín (Berlinale), en el qual competeix per l'Ós d'Or amb la que podria ser la seva última pel·lícula com a realitzador, Toivon tuolla puolen (traduït literalment com «Més enllà de l'esperança»).

«Estic cansat. Vull començar per fi a viure la meva pròpia vida», va assegurar Kaurismäki a l'esmentat mitjà. «Ja ho he dit alguna altra vegada, però aquest cop sí que és un adéu. És molt probable que aquesta sigui la meva última pel·lícula», va afegir referint-se a la Berlinale del 1994, en la qual ell i el director polonès Krzysztof Kieslowski van anunciar la seva retirada del cinema .

Si manté aquesta vegada la seva paraula, el cineasta finlandès deixarà inacabat el seu projecte de rodar una trilogia sobre la immigració a tres ciutats portuàries europees, sèrie a la qual pertanyen els títols Le Havre (2011) i Toivon tuolla puolen (2017). Aquesta última cinta narra la història d'un refugiat sirià que arriba al port d'Hèlsinki a la recerca d'asil i es topa amb la indiferència de les autoritats i el racisme neonazi, però també amb la solidaritat d'un captaire i un viatjant convertit en hostaler.