18 de març de 2017
18.03.2017
40 Años
40 Años

ETA proposarà un pla de desarmament definitiu que acabarà el 8 d'abril

La banda terrorista entregarà les armes a través d'associacions civils i càrrecs públics bascos ?ETA vol que l'Estat francès es faci càrrec de l'armament en una operació supervisada per observadors imparcials

17.03.2017 | 23:47
El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, va atorgar credibilitat a l´anunci sobre el desarmament d´ETA.

L'organització terrorista ETA planeja el seu desarmament total en les properes setmanes, un procés que serà culminat el proper 8 d'abril i que encomanarà a associacions civils, segons va revelar un militant bascofrancès al diari Le Monde. «ETA ens ha confiat la responsabilitat del desarmament del seu arsenal i, la nit del 8 d'abril, la banda terrorista estarà totalment desarmada», va dir al rotatiu el dirigent del moviment ecologista i social Bizi! Jean-Noël Etcheverry, Txetx.

L'anunci, acollit amb «cautela i prudència» pel govern espanyol, s'emmarca dins una iniciativa que el rotatiu cataloga d'«abast inèdit» i que serà portada a terme per «diversos centenars de persones de la societat civil i nombrosos càr-recs públics de la regió». Malgrat tot, Le Monde apunta que, segons el parer d'aquests intermediaris civils, les condicions perquè es produeixi l'entrega d'armes d'ETA «encara no s'han reunit».

Els militants pretenen que sigui l'Estat francès el que es faci càrrec de l'armament en una operació supervisada per «observadors imparcials». «No volem que les armes puguin servir a l'Estat espa-nyol o a qualsevol milícia que rebutgi tot escenari de desarmament organitzat per la societat civil», va assenyalar Etcheverry.

Txetx Etcheverry va ser detingut amb quatre representants associatius més el dia 16 de desembre passat a la localitat bascofrancesa de Louhossoa al costat d'un dipòsit d'armes d'ETA, que, segons van afirmar, pretenien inutilitzar però no destruir. S'estima que a les deu caixes trobades en aquella ocasió el grup terrorista guardava el 15% de l'arsenal que encara manté sota la seva custòdia en amagatalls enmig de la natura i en domicilis particulars, sobretot al País Basc francès.

L'arsenal de Louhossoa contenia dues granades, 29 armes curtes, 9 fusells d'assalt, 12 metralladores, més de 3.000 municions, gran quantitat d'explosius, material per fabricar-los, detonadors i temporitzadors.

Un altre dels promotors d'aquella iniciativa, que, segons els seus autors, pretenia «inutilitzar» les armes però no destruir proves, va ser el president d'honor de la Lliga francesa de Drets Humans, Michel Tubiana, que va declarar a Le Monde que «si per lliurar les armes cal arriscar-se a anys de presó, això és tancar la porta al desarmament».

Només un dia després d'aquella operació policial, el ministre francès d'Interior, Bruno Le Roux, va considerar que «ningú» està legitimat per destruir armes d'ETA. «En matèria de terrorisme totes les proves han d'arribar a la justícia. Ningú té dret a proclamar-sedestructor d'armes i, eventualment, de proves», va indicar el ministre.

Le Roux es va preguntar sobre la motivació de «destruir armes que han pogut servir per cometre actes greus, fins i tot atemptats», i alhora va assenyalar que seguiran actuant per confiscar totes les armes que circulen de forma il·lícita al país.

Fins ara, la banda terrorista ha intentat prendre aquesta iniciativa a través de l'anomenada Comissió Internacional de Verificació, un grup d'experts internacionals, i posteriorment amb persones destacades de la societat del País Basc francès.

No obstant això, aquest procés es troba paralitzat per la negativa dels governs espanyol i francès a participar-hi, ja que les opcions plantejades per ETA no són acceptades per cap dels dos països, que reclamen la dissolució de l'organització.

La banda terrorista ETA va anunciar el 20 d'octubre del 2011 el final definitiu de les seves accions violentes amb què ha matat, en les últimes cinc dècades, 858 persones en el seu objectiu d'aconseguir la independència del País Basc.


Otegi: «total credibilitat»

El portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va qualificar de «bona notícia» l'anunci de desarmament definitiu d'ETA, al qual, segons va assegurar, atorga «total credibilitat» i espera que es dugui a terme «fins al final», amb la «implicació» de la societat civil i els governs basc i navarrès. Va admetre que no espera «gran cosa» dels executius espanyol i francès, però vol pensar que almenys «no posaran obstacles a un esdeveniment històric».

Otegi va destacar que el treball discret desenvolupat per l'esquerra abertzale perquè «la pau es consolidi» ha donat els seus fruits també en «el tema del desarmament». No obstant això, va voler deixar clar que «hi ha una part del desarmament», l'operativa, en què l'esquerra abertzale no està implicada, ja que correspon als que anomena «artesans de la pau».

Va desitjar que el procés es dugui a terme fins a les seves «últimes conseqüències amb la participació de la societat civil, el monitoratge de la comunitat internacional i amb la intervenció» dels governs basc i navarrès i institucions bascofranceses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema