01 de abril de 2017
01.04.2017
40 Años
40 Años

Jordi Pujol Ferrusola va invertir diners il·lícits al sector del joc a Mèxic

?El fill de l'expresident va destinar capital «presumptament criminal» en negocis ?Un informe revela una «transacció sospitosa» amb la filla de Fox

01.04.2017 | 00:14
Jordi Pujol Ferrusola

Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català, va invertir en el sector del joc de Mèxic amb capital «d'origen presumiblement criminal» i es va moure en aquest país a un nivell molt alt, com posa de manifest una «transacció sospitosa» que va fer amb la filla de l'expresident Vicente Fox.

En un informe contingut en el sumari del cas Pujol, la UDEF analitza les operacions que va fer amb la seva empresa, Iniciatives Marketing (IMISA), a Mèxic amb diners procedents d'Andorra, que qualifica en algun cas «ja no de sospitoses de blanqueig de capitals, sinó d'irrespectuoses amb la realitat i l'ordre socioeconòmic».

«Existeixen dades objectives suficients per inferir», diu la UDEF, que va invertir en el sector del joc d'aquest país i va usar «diverses metodologies de blanqueig que inclouen la ficció de préstecs intersocietaris, la utilització del sistema bancari i societats interposades». Ho va fer amb IMISA, en la qual se centra l'informe, que relaciona amb diverses persones mexicanes lligades a aquest sector, com José Carlos Morales Rojas, Carlos Riva Palacio i Joaquín Riva Palacio.

Només en una operació, Jordi Pujol va enviar a Mèxic 2,5 milions de dòlars dels diners que tenia en els seus comptes d'Andorra, on la família Pujol va amagar milions d'euros. Per invertir al país centreamericà, Jordi Pujol fill va usar també societats radicades en el territori off-shore de Delaware, destaca la UDEF, que al seu torn tenien comptes als EUA. Pujol també va rebre «remeses» de diners en els seus comptes d'Andor-ra entre el 1997 i el 2001 de l'entitat Casa de Canvi Monex, vinculada al conegut com a cas Monex sobre un presumpte finançament irregular del PRI o de compra de vots que es va investigar a les eleccions del 2012 de Mèxic.

A banda dels seus negocis irregulars, la UDEF destaca les connexions d'alt nivell que tenia el fill de Jordi Pujol en aquell país. Explica «l'operativa sospitosa» que va protagonitzar amb Ana Cristina Fox de la Concha, filla de l'expresident mexicà Vicente Fox, a qui va transferir diners lligats al lloguer d'un habitatge.

La Policia indica, no obstant això, que hi ha la possibilitat que, efectivament, una filla de Jordi Pujol Ferrusola hagués residit en aquell apartament, i que les quantitats que es van pagar del lloguer poguessin ser preu de mercat, per la qual cosa la transacció de diners no seria constitutiva de cap fet il·lícit. «No sembla casual -afegeix- que s'arrendi un immoble a una persona com Ana Cristina Fox de la Concha, amb tan gran relació amb persones que van ostentar la condició d'autoritat pública, la qual cosa serveix per delimitar precisament l'establiment d'aquesta connexió, tenint en compte els diversos negocis que ha tingut Jordi Pujol Ferrusola a Mèxic, amb notòries i acreditades sospites de ser considerades transaccions associades a operatives de blanqueig de capitals».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema