L'exprimer ministre socialista Manuel Valls, que va manifestar dimarts la seva voluntat de ser candidat a les legislatives franceses de juny pel partit del president electe, Emmanuel Macron, no compleix ara com ara els criteris que aquesta formació va marcar per ser investit.

El responsable de la comissió d'investidures d'En Marxa, Jean-Paul Delevoye, va precisar en una entrevista a l'emissora de ràdio Europe 1 que «a dia d'avui» Valls «no compleix el criteri perquè s'accepti la seva demanda» ja que no es va afiliar. Per això, Delevoye va indicar ahir que la Comissió Nacional d'investidura «no pot analitzar la candidatura de Manuel Valls». Va explicar que, de moment, «no és forçosament oportú per al moviment En Marxa integrar aquesta candidatura. I al mateix temps, cal analitzar la paraula d'un primer ministre», en al·lusió a la ruptura que va marcar amb el Partit Socialista.

Valls, que va manifestar el seu suport durant la campanya al president electe, Emmanuel Macron, i ara vol ser candidat a les legislatives amb el seu moviment, En Marxa, té obert un procediment sancionador en el Partit Socialista en el qual milita des de la seva joventut. El primer secretari del PS, Jean-Christophe Cambadélis, va explicar ahir en una entrevista a l'emissora Beur FM que aquest procediment, iniciat el 6 d'abril davant la Comissió Nacional de Conflictes, s'hauria de resoldre en «uns quants dies» o en «unes setmanes». «No vull influir en la comissió de conflictes, que prendrà la seva decisió en total independència, però no es pot més que constatar que (Valls) no facilita les coses», va comentar Cambadelis en ser interrogat sobre una possible exclusió.

Segons la seva anàlisi, el que fins al desembre passat era cap del govern del president sortint, François Hollande, s'enfronta a «un problema molt simple: vol anar a La República en Marxa (el partit creat per Macron) i La República en Marxa no ho vol. Al final es quedarà sense suport». El responsable del PS va recordar en el compte de Twitter que el buró nacional del partit el dia 6 d'abril va decidir suspendre dels càrrecs orgànics tots els dirigents que haguessin demanat el vot per Macron en comptes del vot pel candidat socialista, Benoît Hamon.