El president dels Estats Units, Donald Trump, va dir ahir que espera designar «ràpidament» un nou director de la FBI després de l'acomiadament de James Comey i va assenyalar que és possible fins i tot que això passi abans de divendres, quan partirà cap a l'Aràbia Saudita en la seva primera gira internacional.

Trump va parlar breument amb els periodistes a l'Air Force One abans de viatjar cap a la Universitat Liberty, a Virgínia, on ahir feia un discurs en la cerimònia de graduació d'estudiants.

«Podem prendre una decisió ràpida», va comentar Trump sobre el procés de selecció del nou cap de l'FBI després de l'acomiadament fulminant de Comey dimarts passat. Sobre si hi haurà una decisió i un anunci sobre el seu elegit per dirigir l'FBI abans del seu primer viatge a l'exterior divendres que ve, Trump va declarar que «fins i tot això és possible».

Donald Trump va descriure els candidats per reemplaçar a Comey com «excel·lents», «molt coneguts» i «del més alt nivell». El procés d'entrevistes als aspirants va començar ahir i està dirigit pel fiscal general dels EUA, Jeff Sessions, i el seu número dos, Rod Rosenstein.

Hi ha almenys quatre candidats que seran entrevistats dins d'aquest procés: l'actual director interí de l'FBI, Andrew McCabe; el senador republicà John Cornyn; el jutge Michael Garcia, de la cort d'apel·lacions de Nova York; i Alice Fisher, excap de la divisió criminal del Departament de Justícia.

L'acomiadament fulminant de Comey ha provocat una crisi sense precedents en el Govern de Trump, qui va assumir la Presidència al gener passat. La Casa Blanca ha incorregut en nombroses contradiccions en explicar la decisió de Trump, qui, d'altra banda, ha negat haver exigit «lleialtat» a Comey, cosa que fonts pròximes a l'exdirector de l'FBI asseguren que va fer durant un sopar privat entre els dos a la fi de gener.

Trump no ha volgut confirmar si té gravacions de les converses que va mantenir amb Comey, en ser preguntat en una entrevista a la cadena Fox per un tuit que va enviar el divendres i en el qual va manifestar que «més li valia» a l'exdirector de l'FBI que no hi hagués «cintes» d'aquestes xerrades, «abans que ell comenci a filtrar a la premsa» la seva versió dels fets.

En la recepció a la universitat, Trump va animar els joves a no rendir-se davant les crítiques i abraçar, com ell, l'etiqueta de «aliens al sistema» per desafiar a les «fracassades estructures de poder», sense al·ludir a la crisi deslligada a l'FBI.