El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va avisar ahir que si el President Carles Puigdemont planteja una actuació fora del marc constitucional, el govern central estudiarà com s'ha articulat i «actuarà en conseqüència», ja que la seva obligació és «garantir que la llei es compleixi a Espanya».

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà aquest matí juntament amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, després d'una reunió extraordinària de l'executiu català, per pronunciar una declaració institucional en la qual donarà a conèixer la data i la pregunta del referèndum que pretén celebrar a la tardor.

Catalá va ser preguntat al respecte abans de participar a Barcelona en la presentació de l'Informe anual de l'Observatori de l'Activitat de la Justícia elaborat per la Fundació Wolters Kluwer, prèviament a clausurar ja a la nit la 10a Edició dels Premis Aptíssimi del Club de Dret ESADE Alumni.

«Estem en l'anunci de l'anunci... -va opinar el ministre. Sembla que demà [avui per al lector] Puigdemont farà aquest anunci de data i pregunta, cosa que ja veurem com s'articula».

Catalá va advertir així que «si el que Puigdemont o el Govern plantegen és una actuació que no cap en el marc constitucional, el govern, en l'exercici de les nostres obligacions, perquè és la nostra obligació garantir que la llei es compleixi a Espanya, haurem d'actuar en conseqüència, però com que no sabem encara en què consisteix, no anticiparem cap mesura». El titular de Justícia va insistir que l'executiu «estarà sempre treballant, sempre amb lleialtat, sempre amb diàleg, sempre al servei dels ciutadans», i «estarà buscant sempre oportunitats de resoldre els problemes i no crear-los on no n'hi ha».

Perquè, va recordar, els governs «el que han de fer és atendre necessitats reals dels ciutadans, que és el que el Govern de la Nació fa permanentment a Catalunya i a tot Espanya». I fins i tot va suggerir que potser tindria oportunitat de «saludar» Puigdemont, present ahir a la tarda en un acte al mateix Col·legi d'Advocats de Barcelona de presentació del cònsol honorari d'Israel a Catalunya, encara que els actes del ministre i del president es van produir en edificis annexos diferents.

D'altra banda, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va afirmar ahir que l'estat respondrà «qualsevol cosa que avanci per trencar amb Espanya» amb la llei i les mesures que es trobin dins del marc legal. Ho va sostenir en declaracions als mitjans abans d'intervenir en una conferència per explicar els Pressupostos Generals de l'Estat a Castelldefels. «El govern d'Espanya sempre ha estat molt clar i nítid que som en una democràcia, dins d'un marc democràtic i s'han de complir les lleis», va insistir.

La ministra va reclamar a Puigdemont «que no tingui por» i que exposi el seu projecte independentista al Congrés perquè sigui la cambra baixa, en la qual «resideix la sobirania del poble espa-nyol», la que decideixi si es tira endavant o no. «Que vagi a defensar el seu projecte i que acati, per descomptat, la votació que representi tots els espanyols», va afegir Montserrat, que va reclamar al President que un cop s'emeti el veredicte es dediqui «a governar per a tots els catalans», i no «per a un grup d'independentistes».. «Quan vaig pel carrer, la gent no em pregunta quin dia serà el referèndum o quin dia es trencarà Espanya, el que em pregunten és quan el meu fill tindrà un lloc de treball», va comentar.

En aquest sentit, la ministra va reivindicar els Pressupostos Generals de l'Estat com una prova que el govern que lidera Mariano Rajoy «escolta, dialoga i acorda» en benefici de tots els ciutadans, hagin votat el PP o no.

La ministra també va defensar la campanya iniciada pel PPC amb el lema «La Catalunya valenta» perquè, va dir, «és complicat a Catalunya dir amb tranquil·litat, sense complexos i amb normalitat, que ets català però a la vegada et sents espanyol».