El exlehendakari Patxi López ha acceptat l'oferta del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, d'integrar-se en la seva executiva, mentre que el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, s'incorpora al projecte de Sánchez com a president del consell territorial del partit.

Fonts socialistes van confirmar que Patxi López estarà a l'executiva federal, en què ocuparà el lloc de secretari de Política Federal, mentre que Vara va informar en el seu compte de Twitter del seu nou càrrec orgànic.

«Agraeixo honrat a Pedro Sánchez per la proposta de presidir el Consell de Política Federal del nostre partit», diu Vara en un comentari en aquesta xarxa social.

El Consell de Política Federal del PSOE, també anomenat consell territorial, ha estat presidit en els últims anys per l'andalusa Susana Díaz, encara que s'ha reunit en molt poques ocasions. D'ell formen part el secretari general i els barons territorials.

Fernández Vara, que va donar suport a Susana Díaz a les primàries pel lideratge del PSOE, va ser l'únic president autonòmic que va defensar públicament l'abstenció socialista per permetre la investidura de Rajoy i que obertament va criticar la gestió de Sánchez, amb qui va deixar de parlar-se quan aquest encara era secretari general en el seu mandat anterior.

Per la seva banda, l'exlehendakari, expresident del Congrés i actualment diputat Patxi López, que també es va presentar a la secretaria general del PSOE, serà el nou secretari de Política Federal, amb l'encàrrec de pilotar una eventual negociació per a la reforma federal de la Constitució espanyola que aturi la crisi territorial de Catalunya.