El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va denunciar ahir el «cinisme» del Govern espanyol per culpar el procés del fet que Barcelona no hagi estat designada seu de l'EMA quan, segons el seu parer, el «prestigi» d'Espanya se'n va anar «per les clavegueres» amb la repressió policial de l'1-O.

Una repressió «inaudita» a Europa, va subratllar el portaveu independentista al Congrés, que té «molt a veure» amb el que ha passat ja que, «objectivament», la capital catalana oferia «totes les condicions» per poder ser la seu de l'AEM (Agència Europea de Medicaments). Tardà va insistir a carregar contra l'Executiu espanyol, especialment contra la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per atribuir l'elecció d'Amsterdan i no de Barcelona al que per a Tardà ha estat un «procés democràtic, cívic i pacífic».

I té clar, segons va dir Tardà, que si Barcelona hagués guanyat la seu tots els «triomfs» se'ls hauria atribuït el Govern central a ell mateix.

En ser instat a fer autocrítica, Tardà va afirmar que «potser» el problema ha estat que «mai ningú» hagués pensat que el Govern espanyol estava disposat «a reprimir els demòcrates» i per això, va insistir, el prestigi que tingués, poc o molt, el va perdre el dia de la consulta secessionista.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va lamentar que Barcelona no aconseguís la seu de l'agència europea i no va voler atribuir-ho al «desafiament» independentista -una paraula que no li agrada, va puntualitzar-, encara que imagina que «algun ressò» de la situació política de Catalunya haurà arribat fins a Brussel·les.

El que sí que va subratllar Esteban és que la labor de tots els poders públics és «minimitzar» i dir la veritat sobre la capital de Catalunya, una gran ciutat amb «una clara vocació europeista» en què pot hi haver tensions polítiques, «com a tot arreu», però en la qual les aigües tornaran «al seu curs».

Finalment, Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem, va dir que el clima a Catalunya «pot no haver afavorit» l'elecció de Barcelona però va posar en valor que les tres administracions públiques hagin estat capaces de treballar «juntes» per fer possible la candidatura de la capital catalana a acollir aquesta agència que actualment és a Londres.