La família manresana de joiers Tous ha decidit rellevar de la Fundació Rosa Oriol dues de les seves patrones, Pilar Rahola i Helena Rakosnik, amb l'objectiu de "protegir" la "reputació" de l'entitat i "evitar que es ressenti per motius ideològics i polítics ". La vicepresidenta de Tous, Rosa Tous, ha enviat una carta a la directora de la Fundació Rosa Oriol, Sor Lucía Caram, en què justifica la necessitat de renovar el patronat per fer-lo apolític i transversal.

Tant Rakosnik, esposa de l'expresident català Artur Mas, com la periodista Pilar Rahola estan estretament vinculades a l'independentisme, i Tous ha rebut recentment crides al boicot a través de xarxes socials pels seus suposats vincles personals amb el sobiranisme. "Com a presidenta de la fundació, he de protegir la seva reputació i evitar que es ressenti per motius ideològics i polítics", explica a la carta Rosa Tous, filla dels fundadors de la companyia i presidenta del patronat, que afegeix que la família mai ha volgut que l'organització "fos utilitzada com una arma ideològica o política".

L'empresària remarca que se sent orgullosa de ser "espanyola i catalana" i que no pot permetre que membres del patronat siguin qüestionats pel seu posicionament polític o de confrontació. Està previst que el cessament de Rakosnik (vicepresidenta del patronat) i Rahola (vocal) es formalitzi en la reunió del patronat de la Fundació Rosa Oriol del proper 20 de desembre.

Aquesta entitat va néixer gràcies a l'impuls de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, creada al Convent de Santa Clara de Manresa a l'abril de 2009 per la religiosa Sor María Lucía Caram. La Fundació treballa amb persones en situació d'exclusió i ha aconseguit reunir un equip multidisciplinari de 220 voluntaris, entre empresaris, jubilats, treballadors i estudiants, que treballen per fer front a la manca de recursos que pateixen molts ciutadans.

El patronat és l'òrgan de govern i d'administració de la Fundació i està format per divuit membres, entre ells Rosa Oriol (presidenta honorífica), Lluís Corominas (secretari), Sor Lucía Caram (vocal) o Jaume Massana (vocal).n la nota. Ara, la família manresana complementa l'estratègia per avortar qualsevol boicot comercial amb els canvis en el seu patronat.Sense perjudici econòmic

Segons ha pogut saber aquest diari, la crida al boicot comercial no estaria causant de moment cap perjudici econòmic significatiu a l'empresa. Però a l'entorn de la família Tous hi ha preocupació pel cop a la seva imatge a Espanya que pot generar la campanya.

Tous insisteix a Regió7 que «com a marca és completament apolítica i el seu posicionament té a veure amb la vocació internacional i el respecte per tots els mercats on té presència», i insisteix que «en els darrers dies la companyia ha volgut deixar constància d'aquesta vocació i respecte de manera pública i notòria». Quant a l'intent de boicot, les fonts de la companyia afirmen que «afortunadament les vendes es mantenen estables».