L'Audiència Nacional ha condemnat a 2 anys de presó l'exconseller madrileny Francisco Granados per la confidència que li va fer un guàrdia civil sobre l'operació Púnica, la mateixa pena que ha recaigut en aquest agent, José Manuel Talamino, mentre que per al tercer acusat , José Luis Caro Vinagre, guàrdia civil en excedència, la pena ha estat d'un any i mig.

La secció primera del Jutjat Penal els considera responsables d'un delicte de revelació de secrets. En el cas de Granados i de Caro Vinagre és d'aprofitament d'aquesta revelació, i en el de Talamino, de violació del secret. La Fiscalia demanava tres anys per a Granados i Talamino, i a Caro Vinagre la mateixa pena que li ha estat imposada.

Es tracta del tipus agreujat del delicte de revelació de secrets perquè la delació va partir d'un funcionari públic, Talamino, que, pel fet que formava part de l'operatiu de l'UCO, va tenir accés a aquesta informació, la va difondre i d'aquesta manera va causar «un intens dany a la causa pública».

La sentència ha tingut un vot particular concurrent del magistrat Nicolás Poveda, que creu que l'«aconseguidor» de la Púnica David Marjaliza i la seva secretària -que van assegurar que Granados els va demanar que destruïssin documentació i la cremessin un dia de boira- van incórrer en «nombroses contradiccions», pel que veu falta de «versemblança» en les seves declaracions incriminatòries cap a Granados.

Per al tribunal, «les especials responsabilitats que el senyor Granados Lerena havia assumit, especialment com a conseller d'Interior i Justícia de la Comunitat de Madrid», són «circumstàncies personals que requereixen un especial retret a la seva conducta».

Els magistrats consideren provat que Talamino -que vivia a Valdemoro i coneixia Granados per haver estat alcalde d'aquesta localitat- va alertar el 5 setembre del 2014, poc abans que esclatés la Púnica, de la instal·lació de càmeres davant del despatx de Marjaliza a l'edifici Éboli de Pinto, sabent que l'exconseller i el presumpte aconseguidor de la trama eren amics.

Va quedar amb ells aprofitant les festes de Valdemoro i es va trobar amb Granados en un local, on li va explicar que la UCO vigilava Marjaliza i, l'endemà, Caro Vinagre, a petició de l'exconseller, va buscar Talamino «per obtenir més informació». Va donar la informació «conscient de la seva importància per als interessos de Granados, Marjaliza i el seu amic personal José Luis Caro Vinagre», al qual Granados havia contractat com a assessor, i «va decidir avisar-lo sabent que violava el deure de confidencialitat».