La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no va entrar ahir a valorar l'afluència a la manifestació independentista a Brussel·les - 45.000 persones segons la policia belga- i va enviar un missatge als milers de catalans que es manifestaven. «Tenir un DNI espanyol i formar part de la Unió Europea és, precisament, el que els dóna el dret a manifestar-se», va declarar.

Sáenz de Santamaría va criticar que es fes aquesta protesta a Brussel·les i va recordar que membres del «vell procés» han aprofitat per criticar les institucions europees i no han dubtat a «tirar pedres sobre el teulat europeu quan no els secunden». També va valorar el fet que Puigdemont faci campa-nya per Junts per Catalunya des de Bèlgica. «En campanya els candidats visiten els ciutadans per demanar-los el vot, ara han hagut d'anar a visitar-lo a ell», va afirmar la vicepresidenta. A més, va reconèixer que no han mantingut cap contacte amb cap dirigent europeu per valorar aquesta protesta.

Així, el Govern espanyol va passar de puntetes sobre les valoracions de la manifestació independentista a Brussel·les. Preguntada per aquest assumpte, la vicepresidenta es va limitar a enviar un missatge als manifestants recordant-los que tenir un DNI espa-nyol i estar dins la Unió Europea els reconeix el dret a manifestar-se. «Estan exercint un dret europeu derivat del fet que Espanya forma part de la UE, una Europa que, precisament, alguns critiquen i de la qual volen sortir-ne», va valorar. Sáenz de Santamaría també va dir que és «significatiu» que en campanya siguin els ciutadans els que hagin d'anar «a visitar el candidat», ja que, segons va assenyalar, el que és «habitual és que els candidats vagin a demanar el vot».

La vicepresidenta es va referir al moviment independentista com «el vell procés» ja que considera que la via unilateral està «acabada». «Hi ha hagut una confessió sobre la immaduresa i la viabilitat del procés feta pels propis autors», va valorar la número 2 de l'executiu espanyol, que va considerar que el procés ha estat «la proposta més anticatalana que s'ha fet mai». A més, segons va remarcar la vicepresidenta, encara deixa efectes en l'economia ja que -tot i no donar cap xifra- va afirmar que les reserves turístiques per a aquest pont a tot Espanya han crescut mentre que a Catalunya han disminuït. Fonts del Govern espanyol qüestionaven fora de micròfon la xifra de 45.000 persones difosa per la policia belga. Van apuntar que no s'han noliejat tants vols xàrter com per dur tanta gent a Brussel·les. Van assegurar que entre les estelades i senyeres s'han vist d'altres banderes i que, per tant, s'haurien sumat a la protesta ciutadans flamencs a banda dels catalans.