El Consell d'Estat no veu fonament per impugnar en aquests moments la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura, tal com pretén fer el Govern espanyol. Tanmateix, aquesta opinió no la tindrà en compte a la Moncloa, des d'on s'assenyala que tenen "la intenció de seguir endavant" i presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional. Per tant, si res no canvi, aquest divendres al Consell de Ministres, s'aprovarà el recurs i el presentaran davant l'alt tribunal per demanar-li que, de manera automàtica i només amb l'admissió a tràmit, suspengui cautelarment la resolució del Parlament que designa Puigdemont com a candidat a la investidura. Fonts de l'executiu de Rajoy remarquen que el dictamen del Consell d'Estat no és vinculant, tot i ser preceptiu.

La comissió permanent del Consell d'Estat s'ha reunit durant dues hores aquesta tarda per analitzar la petició que el govern espanyol li ha fet aquest matí amb caràcter d'urgència. L'executiu de Rajoy, però, considera que es pot impugnar l'acord signat pel president del Parlament, Roger Torrent, el passat 22 de gener on proposava Puigdemont a la investidura perquè pesa sobre ell una ordre de detenció si torna a territori estatal i, per tant, consideren que no podrà assistir a una investidura presencial i que això l'inhabilita com a candidat. Fonts de la Moncloa, reconeixen que en l'informe el Consell d'Estat discrepa sobre "el moment temporal" d'impugnar l'acord però que "avala els arguments jurídics plantejats per l'executiu". En el dictamen, el Consell d'Estat apunta que "en aquests moment no hi ha base per impugnar".

El govern espanyol ja té sobre la taula al resposta del Consell d'Estat sobre la intenció de portar davant el Tribunal Constitucional la candidatura de Puigdemont a la investidura. L'òrgan consultiu, però, no va en la línia del govern de Rajoy i considera que ara no és el moment de presentar aquest recurs.

No es pot interposar un recurs de forma preventiva

Segons ha avançat la Cadena Ser, l'òrgan consultiu apunta en el seu dictamen que no es pot interposar un recurs a títol preventiu o adoptar mesures cautelars per a situacions que, ara per ara, són hipòtesis. Per tant, considera que cal esperar fins que els fets es produeixin i esperar a un acte concret o a una proclamació.

El Consell d'Estat és un òrgan consultiu i, per tant, la decisió final de si presentar el recurs davant del Tribunal Constitucional l'ha de prendre el govern espanyol. La previsió de l'executiu era aprovar l'escrit d'impugnació al Consell de Ministres d'aquest divendres i, el mateix dia, presentar-lo davant l'alt tribunal amb la intenció que l'admetés a tràmit el recurs i, de manera automàtica, suspengués cautelarment la candidatura de Puigdemont.

D'altra banda, el govern espanyol també ha fet el que s'anomena una consulta potestativa al Consell d'Estat per conèixer, prèviament, la seva opinió sobre dos supòsits. Concretament, volen saber si es pot impugnar davant el TC els possibles tràmits que faci la Mesa per facilitar la investidura d'un candidat que no està present a la cambra, ja sigui via telemàtica o per delegació. També volen conèixer l'opinió del Consell d'Estat sobre si els diputats que estan a Brussel·les poden delegar el seu vot.

El PSOE no es mulla

D'altra banda, fonts del PSOE havien confirmat aquest matí que Rajoy i el líder socialista, Pedro Sánchez, havien estat en contacte i que el president espanyol li havia explicat els passos que donarien i que comptaven amb el seu suport. Després de conèixer la decisió del Consell d'Estat, fonts socialistes apunten que "és un tema del govern" i que, per tant, la resposta l'han de donar des de la Moncloa. "Nosaltres els hem recolzat de manera lleial", conclouen des de Ferraz.