El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha deixat l'expresident de la Generalitat Artur Mas en llibertat sense fiança i sense cap altra mesura cautelar, després de declarar durant més de dues hores com a investigat en la causa per rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. El partit d'ultradreta Vox, acusació popular, ha demanat la llibertat provisional amb fiança mínima de 60.000 euros, com a Marta Rovira, així com la retirada del passaport i la seva compareixença quinzenal als jutjats. No obstant això, Llarena no ha atès la petició i ha deixat Mas lliure sense cap mesura cautelar i amb l'avís que es presenti al tribunal cada cop que sigui requerit.

Després que aquest dilluns declaressin Marta Rovira, d'ERC, i Marta Pascal, del PDeCAT, aquest dimarts torna a ser el torn de membres exconvergents, que han arribat acompanyats de càrrecs del partit. Mas ha començat a declarar cap a les 9.20 hores davant del magistrat instructor del Suprem.

L'expresident ha arribat cap a les 8.45 hores a la seu del Suprem acompanyat de la seva dona, Helena Rakosnick, i ha rebut el suport dels diputats al Congrés del PDeCAT Jordi Xuclà, Ferran Bel i Carles Campuzano, del senador Josep Lluís Cleries; de la coordinadora general del seu partit, Marta Pascal, de l'expresident de l'ACM Miquel Buch i del dirigent de Demòcrates, Antoni Castellà. A la seva entrada, també l'esperaven un petit grup de falangistes.

Per la seva banda, l'expresidenta de l'AMI Neus Lloveras ha arribat poc abans de les 11 del matí al Tribunal Suprem. Durant la seva declaració ha defensat que les activitats dels ajuntaments no poden ser considerades un acte delictiu. En declaracions als mitjans després de la seva compareixença davant el jutge Llarena, l'expresidenta de l'AMI ha considerat que hi ha "moltes confusions" sobre el paper dels ajuntaments i ha explicat que ha respost totes les preguntes que se li han fet perquè no té res a amagar.

Neus Lloveras, ha sortit en llibertat sense mesures cautelars després de declarar una hora i mitja al Suprem davant del magistrat Pablo Llarena, que investiga la causa per rebel€lió, sedició i malversació. Ni la fiscalia ni l'acusació popular de Vox han demanat cap mesura cautelar.

L'advocat de l'acusació popular, el secretari general de Vox Javier Ortega, ha explicat als mitjans que Neus Lloveras ha admès que va recomanar als ajuntaments i als ciutadans participar a l'1-O. Ortega ha afegit l'expresidenta de l'AMI ha estat preguntada sobre la legalitat en què es va basar per fer aquestes recomanacions i que ha respost que es basava en el dret d'autodeterminació reconegut en molts tractats internacionals però que no hauria concretat sobre quin d'aquests tractats s'hauria basat.