El Defensor del Poble adverteix en el seu «Informe anual sobre crisi econòmica i desigualtat» que la fórmula actual de revaloració de les pensions permet anticipar una «quasi» congelació de les mateixes (en pujar-se únicament el mínim legal del 0,25%) durant anys, la qual cosa, una vegada recuperada la inflació, provocarà l'«empobriment constant de tots els pensionistes».

Aquesta situació, alerta el Defensor del Poble, «podria suscitar dubtes» respecte a la previsió constitucional, recollida en l'article 50 de la carta magna, que insta els poders públics a garantir mitjançant pensions adequades «i periòdicament actualitzades» la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat.

La nova fórmula de revaloració de les pensions, que lliga la seva actualització a l'evolució financera de la Seguretat Social, va tornar a ser el 2017 motiu de «nombroses queixes» de ciutadans i associacions al Defensor del Poble. De fet, la institució va rebre l'any passat gairebé 45.200 signatures (d'elles, 13.016 i 7.176 procedien dels defensors autonòmics de Galícia i Aragó) sol·licitant la convocatòria d'un referèndum per a una reforma constitucional que estableixi el caràcter públic de les pensions i la seva revaloració automàtica. «Aquestes peticions han estat constants des de l'any 2013 i en totes les ocasions s'ha donat trasllat del seu contingut a la presidència del Congrés i del Senat. La intenció principal d'aquest col·lectiu és suscitar un debat sobre el model de pensions i les seves possibilitats de projecció futura, qüestió que haurà de debatre's en el marc de la Comissió del Pacte de Toledo, amb el màxim consens possible», va explicar.

El PSOE apuja el 0,25% els sous

Els càrrecs del PSOE que cobren la seva nòmina del partit s'autoimposaran aquest any una augment del 0,25% en solidaritat amb els pensionistes, independentment de si els salaris dels membres del Govern, diputats i senadors augmenten més.

Així ho va aclarir ahir la sotssecretària general del PSOE, Adriana Llastra, que va assenyalar que l'anunci realitzat aquest diumenge pel líder de la formació, Pedro Sánchez, en què proposarà en la tramitació dels pressupostos que ministres, diputats i senadors s'apliquin la mateixa pujada salarial que els jubilats si l'executiu segueix negant-se a actualitzar les pensions segons l'IPC (1,6%), incloïa també la direcció dels socialistes.