El ministre de justícia, Rafael Catalá, ha transmès avui la seva confiança en l'extradició de l'expresident català Carles Puigdemont després de la col·laboració entre els fiscals espanyols i alemanys, per aportar proves respecte als delictes de rebel·lió i malversació dels quals s'acusa a Espanya Puigdemont.

En arribar a un acte a la delegació del Govern a Catalunya, a Barcelona, Catalá ha recordat que "la situació processal de l'expresident depèn de la decisió que prengui el Tribunal Regional alemany al qual s'ha sol·licitat la seva detenció i entrega", un procés que "està pendent d'algunes fases i informes del fiscal alemany".

Catalá ha recordat que la primera qualificació de la fiscalia alemanya va ser "avalar l'acte" de Llarena, amb l'existència de rebel·lió i malversació i la sol·licitud d'entrega.

En aquesta resolució, de la qual el ministre ha dit "alguns van celebrar com a èxit", es deia que "hi havia actuacions per alterar el sistema democràtic a Espanya", segons Catalá, a més de reconèixer la malversació i decidir que no hi havia hagut restricció dels drets polítics de Puigdemont".

Per tant, segons Catalá, "li atribueix alguna responsabilitat penal", i ha afegit que "el que pot passar és que l'entrega es produeixi per alguns delictes".

"El tribunal regional ha de prendre una decisió final després dels informes aportats per les dues parts", ha conclòs Catalá, que ha sostingut: "a la defensa de Puigdemont ja li hauran notificat que es preveu concedir l'entrega per algun dels delictes".

El ministre ha mantingut que la consideració de si hi va haver violència o no, per considerar el delicte de rebel·lió, "és una qüestió de proves i no valoració".

En aquest sentit, Catalá ha explicat que "els fiscals han cooperat entre ells perquè quan el fiscal alemany hagi d'informar, tingui totes les dades" respecte als dos delictes.

El ministre ha considerat que ha de ser un procés de "total transparència" i en el qual s'aporti "la màxima informació" perquè el tribunal de Schleswig-Holstein "decideixi amb tots els elements probatoris".