El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va valorar ahir l'anunci de dissolució definitiva d'ETA que, segons informava la televisió pública basca, es produirà el primer cap de setmana de maig. Zoido va recriminar a la banda terrorista que no hagi «aconseguit cap dels seus grans objectius» i que hagi «matat i sembrat el terror a Espanya».

«Res van aconseguir per deixar de matar i res aconseguiran amb la declaració de desaparició», va manifestar. A més, el ministre va assegurar que ETA ha estat «der-rotada operativament i policialment» per la societat espanyola, l'actuació de forces i cossos de l'Estat, i per la judicatura i la fiscalia. A més, va subratllar que el Govern espanyol defensarà «el relat del que realment ha passat» i que ho farà «al costat de les víctimes». «Preservarem la memòria, la dignitat, la veritat i la justícia de les víctimes», va declarar, afegint que seguiran treballant per «esclarir» els casos pendents de resoldre's.

Per la seva banda, el secretari general de Pau i Convivència del Govern basc, Jonan Fernández, va afirmar ahir que, en cas de confirmar-se, la dissolució d'ETA seria una «molt bona notícia», atès que posaria fi a 50 anys «d'una història negra i terrible», encara que va reclamar a la banda que sigui «clara» a l'hora de fer el seu anunci. Fernández, en declaracions als mitjans de comunicació al Parlament basc, va assegurar que, en cas que finalment ETA anunciï la seva dissolució el primer cap de setmana de maig, es tractaria d'un fet «rellevant».

Segons ETB, la banda terrorista ETA anunciarà que es dissol definitivament el primer cap de setmana de maig. Abans de l'anunci se celebrarà un acte a Iparralde, al País Basc francès, en el qual participaran agents polítics i socials i personalitats internacionals, afegeixen les mateixes fonts. Els detalls sobre aquest acte es donaran a conèixer en una roda de premsa dilluns vinent. En cas de confirmar-se, la dissolució d'ETA arribarà poc més d'un any després del seu desarmament, el 8 d'abril del 2017.