El Govern espanyol aconseguirà avui els vots necessaris per garantir la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018, després que el PNB anunciés que votarà en contra de les esmenes a la totalitat presentades pel Grup Socialista, Podem, ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va justificar ahir la decisió en base a un acord assolit entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president del PNB, Andoni Ortuzar, aquest dimarts, segons el qual el Govern central equipararà l'augment de totes les pensions al 2018 a l'IPC, és a dir, l'1,6%, i actuarà també segons l'IPC al 2019. L'acord també inclou situar la base reguladora de la pensió de viduïtat al 56% el 2018 i al 60% el 2019, i endarrerir el factor de sostenibilitat de manera que no entri en vigor fins al 2023. Esteban va afirmar que el seu grup actua després d'escoltar les manifestacions de Rajoy apel·lant a la necessitat d'obrir una nova etapa de diàleg a Catalunya i davant la «urgència» i la necessitat que es faci «política en majúscula» en reivindicacions com la de les pensions.

Els cinc vots dels diputats del PNB eren imprescindibles perquè els pressupostos continuessin vius després d'aquest dijous, quan es votarà conjuntament totes les esmenes a la totalitat (altrament dites de devolució) dels grups de l'oposició, que sumen 175 vots. Un cop superin aquest tràmit, els pressupostos es debatran en comissió i finalment se sotmetran a criteri del ple entre els dies 21 i 24 de maig, coincidint amb la data límit al Parlament de Catalunya per a la investidura d'un president si es vol evitar una repetició de les eleccions (22 de maig).