Segueix-nos a les xarxes socials:

La comissió pels delictes sexuals no treballarà fins que sigui paritària

El ministeri de Justícia havia incorporat tres dones però l'organisme demana equilibri de sexes

La comissió pels delictes sexuals no treballarà fins que sigui paritària

La comissió que ha de revisar la tipificació dels delictes sexuals arran de la sentència de La Manada no començarà a treballar fins que l'estructura que la constitueix sigui «equilibrada» entre homes i dones. Això és el que van acordar els integrants durant la primera reunió celebrada ahir.

El ministeri de Justícia ha fet l'encàrrec a aquest òrgan consultiu per tal que revisi quins canvis es poden introduir al Codi Penal pel que fa als delictes d'abús i agressió sexual. La Comissió General de Codificació -en la secció penal- és formada de manera permanent per 20 homes. Davant les crítiques, el ministeri va incorporar tres dones juristes com a vocals adscrites per abordar aquesta reforma concreta (en va proposar cinc però dues van declinar entrar-hi). Des de la comissió, però, demanen que s'ampliï el nombre de vocals permanents i que hi hagi un equilibri real entre els dos sexes per abordar aquesta i d'altres reformes que puguin venir més endavant. Fins que això no passi, asseguren que no es tornaran a reunir.

La primera reunió per abordar els canvis legislatius a l'entorn dels delictes sexuals no va servir per avançar en la matèria. Enmig de la polèmica sobre la seva composició, la comissió va decidir per unanimitat no començar a treballar fins que l'estructura sigui «equilibrada» entre homes i dones. «Fins que això no passi i hi hagi una reestructuració, no estarem en condicions d'assumir l'encàrrec del ministeri de Justícia», explicava un dels integrants a la sortida de la comissió, Enrique Penaranda. La comissió és formada per 20 persones actualment, però la xifra de vocals permanents pot arribar a 30. Per això, reclamen que s'ampliï la composició i s'hi sumin, de manera permanent, dones juristes.

En un comunicat, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va fer seva la proposta de la comissió i va apuntar que ja va «en la línia» del que treballavan el ministeri quan va decidir incorporar tres membres més de manera provisional per a aquest cas.

D'altra banda, ahir es van conèixer les polèmiques declaracions d'un professor d'Economia de la Universitat de Santiago -sancionat el 2016 per fer comentaris sobre l'escot d'una alumna- que va assegurar en un vídeo a Facebook que el que va succeir aquella nit a Pamplona va ser «un simple episodi de gresca» i que tot el que va venir després de la sentència va ser un «esperpent social».

Prem per veure més contingut per a tu