El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va presentar ahir als líders europeus reunits a Brussel·les una proposta de «canvi radical» en l'estratègia migratòria de la Unió Europea. Conte va afirmar que Europa necessita «un nou paradigma» de política migratòria anomenat «estratègia europea multinivell per a la migració». «Una proposta que pretén superar el reglament de Dublín», va dir en relació amb el sistema europeu d'asil que obliga els estats de primera arribada a gestionar les sol·licituds de protecció internacional. Segons Conte, el Govern italià vol afrontar el problema «de manera estructural» i no amb «una lògica d'emergència».

Fonts diplomàtiques italianes van assegurar que la seva proposta és crear camps de desembarcament fora de la UE, des dels quals s'organitzaria el repartiment «obligatori» d'aquells demandants d'asil que arribin al bloc. És a dir, que si arriben a Itàlia sigui considerat com que arriben a «territori europeu».

El Govern de coalició amb l'extrema dreta vol crear «centres de protecció internacional als països de trànsit» fora de la UE per «avaluar les sol·licituds d'asil i oferir assistència legal als immigrants, també amb la finalitat de la repatriació voluntària».

Sancions econòmiques

D'altra banda, sobre l'actual mecanisme d'asil europeu, el Govern italià defensa que cal «superar» el sistema de Dublín i el criteri de «primera arribada». En aquest sentit, Roma considera que si es desembarca a Itàlia es «desembarca a Europa», i alerta que l'espai comú de lliure circulació dins la UE, el sistema Schengen», està en perill».

A més, Itàlia vol imposar sancions o «contramesures financeres adequades», és a dir, sancions econòmiques, contra els estats que no acullen refugiats.