El viceprimer ministre i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, va proposar ahir la creació de centres de migrants «al sud de Líbia» durant la seva primera visita a aquest país per abordar el problema migratori, després que Itàlia hagi tancat els seus ports als vaixells de rescat d'ONG que operen a la Mediterrània davant del país nord-africà.

De visita a Trípoli, on es va reunir amb el seu homòleg libi, Abdulsalam Ashour, i amb el viceprimer ministre, Ahmed Maitig, Salvini va rebutjar la proposta plantejada diumenge per França i altres països, entre ells Espanya, de crear centres de migrants en sòl europeu en què gestionar les sol·licituds d'asil i des dels quals reassentar als que requereixin protecció internacional. «Això seria un problema per a nosaltres i per a Líbia, perquè no s'interrompria el flux de migrants», va sostenir Salvini a l'inici de la seva trobada amb el seu homòleg libi, segons el vídeo de la trobada que ha difós al seu Twitter.

Per això, va precisar, Itàlia i altres països han proposat la creació de centres «a les fronteres del sud de Líbia, per evitar que Líbia sigui un embut com Itàlia» i va confiar que aquesta proposta aconsegueixi el suport de la majoria dels estats membres. «Si s'aprovés la proposta francesa de centres a Itàlia i Espanya el problema no es resoldria», va insistir.

Per la seva banda, segons informen els mitjans italians, Maitig va recalcar que Líbia no dóna suport a la creació de centres de migrants en el seu territori. «Rebutgem categòricament la presència de camps per a migrants a Líbia. Això no ho accepten els libis i no ho permet la legislació líbia», va defensar.

Salvini va anunciar que Itàlia i Líbia preveuen organitzar una conferència sobre la immigració il·legal a la primera meitat de setembre i ha confiat poder implicar els seus socis europeus, «perquè els problemes han de ser afrontats i resolts a Líbia, no en altres capitals europees» .

El ministre de l'Interior va aprofitar la seva visita a Trípoli per reafirmar l'«amistat» italiana i el compromís del nou Govern de coalició amb el desenvolupament d'aquest país.

D'altra banda, la centredreta italiana, liderada pel partit ultradretà la Lliga, ha guanyat terreny en la segona volta de les eleccions municipals celebrades diumenge a Itàlia.