n La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va assegurar ahir que l'independentisme podrà «fer real la República a partir de fer real el dret a l'autodeterminació», mitjançant negociacions amb l'Estat i mediació internacional, sense renunciar a la «desobediència civil».

«L'autonomisme s'ha acabat. Som en una nova fase que és el republicanisme», va sostenir durant la seva intervenció en l'obertura de la Conferència Nacional, celebrada ahir a l'Hospitalet de Llobregat.

Vilalta va assenyalar que els republicans temptejaran qualsevol via «democràtica i pacífica» que pugui ser útil per implementar «la República catalana», una porta oberta que han inclòs en el text de la ponència que se sotmetrà a debat després de les esmenes dels militants al primer text, que relegava la via unilateral.

ERC, per tant, no renuncia a «cap via» democràtica per assolir la independència: «Les explorarem totes», va remarcar la portaveu del partit.

Vilalta va retreure al president del Govern, Pedro Sánchez, que parlés de «girar full» de l'1 d'octubre, una fita que va reivindicar com «moment fundacional» de la «República».

«Vindran nous 1-O»

En aquest sentit, va seguir el fil iniciat pel president de la Generalitat, Quim Torra, que aquesta setmana va defensar que s'ha de «crear un altre 1-O», un altre «moment» en el qual l'independentisme sigui fort per «fer efectiva la República catalana».

«Preparem-nos. Sortim d'aquí més forts i més convençuts perquè vindran nous 1 d'octubre. Crearem les condicions perquè vinguin nous 1-O i perquè es facin reals. I aquesta vegada, quan arribin aquests nous 1-O, els guanyarem. No en tingueu cap dubte», va concloure Vilalta.

La conferència nacional va arrencar amb crits de «llibertat», després que els assistents reclamessin l'excarceració dels presos sobiranistes.