El magistrat José Antonio Somalo Giménez, que va ser el primer president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i també jutge del Tribunal Suprem, va morir ahir a Palamós als 89 anys.

Magistrat de gran prestigi i molt apreciat entre els seus companys, durant la seva llarga carrera va ocupar, a més, el càrrec d'agregat laboral de l'ambaixada espanyola a Washington i l'any 2000 va ser nomenat Defensor del Client de les caixes catalanes.

Nascut a Madrid el 1929, es va llicenciar en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, va ingressar a la carrera judicial el 1957 i va exercir en jutjats de Castella, Catalunya i Mallorca. L'any 1966 va accedir a la magistratura de Treball de Barcelona i el 1977 va ser nomenat degà de les magistratures de treball de la capital catalana a proposta dels seus companys de professió. El 1979 va ser designat magistrat del Tribunal Central de Treball i posteriorment va accedir al Tribunal Suprem, on va arribar a ser cap de la secretaria del llavors president del TS, Antonio Hernández Gil. El 28 de gener del 1988 va ser nomenat pel Consell General del Poder Judicial nou president de la llavors denominada Audiència Territorial de Barcelona.