El tradicional Aplec Independentista del Castellvell, que se celebra cada any per la vigília de la Diada, va reunir ahir a la tarda una cinquantena de persones a Solsona. L'activitat va començar amb la pujada clàssica de l'estelada des del passeig del Pare Claret de la capital solsonina. Un cop es va haver col·locat l'estelada gegant a la muralla del Castellvell, visible des de la ciutat, va ser el torn de la xer-rada-debat.

Andreu Merino, periodista i cap de redacció del diari La Jornada, va presentar el projecte de creació del diari, amb l'objectiu de fer un «periodisme crític, compromès i independent», segons Merino. A més de la publicació, també va parlar de la situació política del moment i de la necessitat que hi hagi un periodisme capaç de donar llum «a tot allò que està passant en un moment tan excepcional».

L'acte polític també va donar veu a l'associació Prou Repressió Política, amb dues membres del Grup de Suport de la Tamara Car-rasco.

Segons va manifestar l'organització de l'acte, que anava a càrrec del Casal Popular La Fura, «nou persones són injustament a la presó per motius polítics i vuit més a l'exili. Hi comptem també l'Adrià, activista del CDR que ha hagut d'exiliar-se fugint de la persecució política, i la Tamara Car-rasco, que ha estat víctima d'un muntatge policial i actualment en llibertat condicional amb mesures cautelars que li impedeixen sortir de la seva localitat».

L'aplec havia de continuar a les onze de la nit a la plaça de Sant Pere de Solsona, amb el concert de Mari Popes, formació musical integrada per tres noies lleidatanes, amb un repertori de cançons reivindicatives en format acústic. El concert s'havia de completar amb l'actuació d'El Pony Pisador, amb el seu folk d'inspiració irlandesa carregat d'humor i festa.