La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va demanar ahir que es «recuperi» la unitat d'acció parlamentària entre JxCat, ERC i la CUP i que el Govern fixi abans del 21 de desembre una «única» i «nítida» estratègia per implementar la república.

En roda de premsa ahir després que l'entitat celebrés el plenari extraordinari del Secretariat Nacional i fixés la seva estratègia, l'ANC va reclamar que es posi en marxa el Consell de la República i que se'n presentin l'estructura i les funcions. En cas que «continuï la disparitat de criteris estratègics», l'ANC ja va avisar que «no acompanyarà» el Govern i impulsarà mobilitzacions perquè es compleixi el mandat de l'1-O.

D'altra banda, també va demanar que si algun membre del Govern «no es veu en cor de formar part del procés per proclamar la República, que faci un pas al costat».

La unilateralitat

L'ANC va aprovar per «àmplia majoria» ahir tres documents que en marquen l'estratègia: un relat amb anàlisi dels fets succeïts des de la sentència de l'Estatut, l'estratègia de l'ANC per implementar la república i un balanç del Govern.

Així, l'entitat ha estudiat tres escenaris per assolir la independència. Un primer escenari amb un referèndum acordat amb l'Estat de manera bilateral, un segon amb un referèndum acordat forçat per imposició d'agents internacionals i el tercer, la via unilateral. Paluzie va admetre que, dels tres escenaris, el més «realista» i que depèn de la societat civil és la via unilateral. De fet, va concretar que «avançant» al tercer escenari es podria arribar al referèndum forçat per agents internacional.

Pel que fa al context internacional, va avançar que l'Assemblea farà evident a la comunitat internacional que sempre «serà millor una independència negociada que el caos i la crisi econòmica generada pel manteniment de les mobilitzacions».

Paluzie va fer una crida a preparar-se «des d'avui mateix» per a l'escenari de la via unilateral. Per això, va instar el Parlament i el Govern a cobrir les «deficiències» de la DUI proclamada pel Govern de Puigdemont.

Paluzie va enviar una crida a la ciutadania perquè la majoria social independentista estigui «preparada» per arribar amb «rigor» i «responsabilitat» a la república catalana.

D'altra banda, Paluzie va assegurar que des de l'ANC poden demanar al Govern coses «creïbles» basades en les «possibilitats reals» d'accions que l'entitat pot portar a terme. És a dir, va reconèixer que l'ANC pot impulsar manifestacions amb un to crític o bé reclamar la convocatòria d'eleccions, però que finalment qui haurà de materialitzar el final de la legislatura hauran de ser els parlamentaris. En qualsevol cas, va admetre que unes eleccions per tenir els mateixos resultats «no resolen res».

Des de l'ANC, van convidar l'Executiu de Torra a marcar una estratègia tenint en compte els elements que «estaven febles l'octubre de l'any passat».

Paluzie va constatar que l'octubre passat es va fer una proclamació «simbòlica» que no es va fer efectiva en no estar «prou» preparats. També va apostar perquè els partits facin un debat de fonts. Igualment, va marcar com a prioritat perquè la via unilateral «es desenvolupi» que s'«alineïn» el Parlament, el Govern, les institucions i la ciutadania mobilitzada. «Si no estan alineats, es difícil que una estratègia per fer efectiva la república pugui tirar endavant», va reconèixer.

Durant la roda de premsa, van subratllar que potenciaran les primàries per a les eleccions municipals del 2019 per assolir el màxim nombre d'alcaldes independentistes i la regeneració democràtica.