La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va confirmar ahir que ha resolt un expedient contra l'actual ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per la venda d'accions d'Abengoa per un valor de 9.030 euros quan era conseller de la companyia i coneixia informació no revelada. El ministre socialista va anunciar que presentarà un recurs contra la resolució.

El regulador ha emès un comunicat en què explica que l'expedient es va iniciar el 13 de juliol del 2017 i que la venda d'aquests títols d'Abenga havia estat ordenada per Borrell, encara que les accions no pertanyien a ell, sinó a una persona del seu entorn proper.

La CNMV va considerar, en resoldre l'expedient el 27 de setembre, que Borrell coneixia, pel seu càrrec de conseller a la compa-nyia, «informació rellevant que no havia estat publicada». Segons l'organisme, la resolució de l'expedient no és ferma i pot ser recorreguda per Borrell en alçada davant el ministeri d'Economia i Empresa i, posteriorment, davant la jurisdicció contenciosa administrativa. A final de novembre del 2015, Abengoa, amb un deute net de 6.300 milions d'euros i brut de 8.900 milions, va sol·licitar el preconcurs de creditors i va aconseguir evitar la fallida mitjançant un acord amb els creditors per a la reestructuració del grup mitjançant la injecció de 1.170 milions d'euros a canvi de cedir el 90% del capital a fons, banca i bonistes.

Borrell va declarar, l'octubre del 2017, en el judici contra l'excúpula d'Abengoa per les indemnitzacions a l'expresident de la companyia Felipe Benjumea i el seu exconseller delegat, Manuel Sánchez Ortega, després del seu cessament, si bé ho va fer en qualitat de testimoni com a integrant de la comissió de nomenaments i retribucions, i va al·legar que ell no va estar present a la reunió del consell d'administració que finalment va aprovar aquests pagaments.